Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Květinové vaření: využijte všechny dary přírody

Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.

26.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Chcete-li v kuchyni využívat květiny, bylinky a další dary přírody, věnujte pozornost již samotnému sběru. Je to důležité, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Kvítí a býlí zabere hodně místa, protože se nesmí pomačkat. Vybavte se proto dostatečně velkým proutěným košíkem. S sebou si vezměte také zahradní nůžky. Kromě toho budete potřebovat látkové sáčky na tužší a odolnější listy. Jsou vhodné pro byliny používané jako koření nebo takové, které se sbírají s celými stonky a teprve doma se oberou listy.

Využít můžete i papírové sáčky na drobnější lístky. Plastové potravinové krabičky se budou hodit na jemné a choulostivé květy. Největším nepřítelem jemných bylinek, křehkých květů a aromatických rostlinek jsou igelitky, mikrotenové sáčky a PET lahve. Do těch nikdy nesbírejte.

Do lednice a jen na chvíli

Co s rostlinami doma? Zkonzumujte je co nejdříve. Všechny vzácné látky, jako jsou enzymy či vitaminy, se skladováním z přirozených a chemicky neošetřených rostlin rychle ztrácejí. Rostliny před uložením do lednice neomývejte. Zejména květy by se mohly poškodit.

Květy a jemné byliny se dají většinou dobře skladovat v lednici v plastových krabičkách vyložených kouskem navlhčené hedvábné nebo jemné bavlněné látky. Hrubší byliny, jako je třeba větší sklizeň česneku medvědího, můžete zamotat do vlhké látkové utěrky a uchovávat v lednici i několik dní.

Zejména tuhé aromatické byliny můžete dát do ledničky i ve skleničce s vodou. Zahradní květy nebo větve z ovocných stromů vydrží ve váze v pokoji nebo kuchyni, dokud je nesníte. Květy z důvěryhodného zdroje není třeba omývat. Stačí, když zkontrolujete, zda v nich není hmyz. Na „omývání" květů, které mohou být zašpiněny od hlíny, si pořiďte vodní rozprašovač. Ptáte-li se, zda se květy dají zamrazit, je bohužel odpověď: „ne." Existují samozřejmě výjimky. Některé části rostlin lze naložit, některé prosladit nebo prosolit a některé také usušit. Rostlina se tak stane ovšem něčím jiným.

Zdravotní účinky

Samotné sbírání květů má blahodárné vlivy na psychiku a dále pak na jemnou motoriku. Dietologické a gastronomické dopady jsou až na třetím místě. Sběr v přírodě nebo na zahradě vás nutí soustředit se na rozpoznání květů, čímž se vám kolotoč nesplněných úkolů a starostí v neustále stresovaném mozku dostane do pozadí nebo se i úplně zastaví. Většinou sbíráte v prostředí, které není zatíženo velkým hlukovým smogem. To si nejspíš ani neuvědomujete, ale ticho je úžasný relax.

Sbírání květů ve volné přírodě, to je pobyt na čerstvém vzduchu kombinovaný s nenáročným, ale velmi pestrým pohybem – chůze, dřepy, předklony, upažování, výpony. A chůze v příjemné rychlosti a po přírodním povrchu je nejzdravější pohyb.

Rostliny mají vliv i na metabolismus. Zejména jarní listy jsou blahodárným zdrojem vlákniny. Chutě také hrají svou roli. Co je kyselé, vzbuzuje chuť k jídlu. Pikantní chutě podporují trávení a působí antibakteriálně. Hořké chutě mají protizánětlivý a detoxikující účinek. A konečně svíravá chuť podporuje hojení a tonizuje.

KRÉMOVÁ HRÁŠKOVÁ POLÉVKA

Suroviny (pro 4 osoby):
350 g (1 sáček) zmrazeného hrášku, 1 cibule, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 250 ml 12% smetany, 1 polévková lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, sůl

Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a dozlatova osmažte na másle. Propláchněte hrášek a přisypte jej k cibuli. Zalijte vývarem. Uvařte do měkka. Přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a okořeňte podle chuti. Podávejte s jemnými dekorativními květy a s výhonky mladého hrášku. Květy aranžujte do talířů až po nalití polévky, těsně před podáváním, aby zbytečně nevadly.

tipy a triky
Přidáním brambory nakrájené na kostičky dosáhnete jemnější konzistence a sytějšího výsledku. Obměnou hrášku může být směs červené řepy a mrkve nakrájené na kostičky, později na konci léta dýně hokkaidó, nebo ještě později jedlé kaštany. Pro každou polévku vyberte květy barevně kontrastní a chuťově ladící. Pro začátek zkuste mrkev s řepou a bílé lístky kopretin, hokkaidó a macešky, kaštany a měsíček. Kombinace mrkve a řepy se dobře snáší i s květy hořčice.

PAMPELIŠKOVÝ SORBET

Suroviny:
200 g pampeliškových květů, 1 l vody 50 g cukru krupice, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy

Postup:
Do sorbetu budete potřebovat jen žluté části květů. Květy vařte přibližně hodinu v litru vody. Nálev i s okvětními plátky nechte stát do druhého dne v chladnu. Pak přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku. Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Zamrazte dle vlastních možností: můžete použít tvořítka na nanuky, do nichž lze vložit ještě nějaký květ, třeba ovocného stromu.

ČOČKA S JARNÍM LUPENÍM

Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezvadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek. Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

Suroviny (pro 4 osoby):
200 g vařené červené čočky, 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku), 40 ml vinného octa, 100 ml olivového oleje, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžičky dijonské hořčice, sůl

Postup:
Čočku uvařte do měkka, slijte přes cedník a odložte. Připravte zálivku – ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny. Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Promíchejte s vychladlou čočkou.

Denisa Haveldová, zdroj: Květinová kuchařka (nakladatelství Smartpress)

Autor: Redakce

26.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 21 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní bezpečnostní pracovník - JE Temelín. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: výběrové řízení se bude konat 2.11.2018 v 9:00 v budově ÚP v Táboře, suterén č.m. 10, POŽADUJEME:, - čistý Trestní rejstřík, - kvalifikace "Strážny 68-008-E" výhodou, - zbrojní průkaz sk. D výhodou, řidičský průkaz sk. B výhodou, - schopnost pracovat v noci a v nepřetržitém provozu, NABÍZÍME:, - perspektivní zaměstnání v nadnárodní společnosti, - možnost osobního růstu a zvyšování odborné kvalifikace, - práci na hlavní pracovní poměr, - příspěvek na údržbu výstrojních součástek, - stravenky, - proplacení části nákladů spojených se získáním zbrojního průkazu, - proplacení části nákladů spojených se získáním kvalifikace "Strážný 68-008-E", - po odpracování 12 měsíců stabilizační odměna, - náborový příspěvek 12.000,- Kč, - příspěvek na ubytování 4.000,- Kč/měsíc, - příspěvek na užívání soukromého automobilu na dojíždění do zaměstnání, kontakt e-mailem. Pracoviště: G4s security services (cz), a.s. - temelín, 373 01 Temelín. Informace: Ivana Slavíková, +420 724 793 669. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 19 000 Kč Řidiči dopravy nemocných a raněných řidič vozidla dopravy nemocných a zraněných (PZP). Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Podmínka- bydliště Stod a blízké okolí.Výhodou uchazeč s kurzem řidiče dopravy nemocných a raněných.. Pracoviště: Stodská nemocnice a.s., Hradecká, č.p. 600, 333 01 Stod. Informace: , . Doprava a logistika - Řidič sk. C Praha , Alza cz 45 000 Kč Řidič C ALZA Řidič C , Dopravní společnost přijme řidiče sk. C na převozy mezi sklady společnosti Alza v Praze. Nástup možný ihned. Pro více informací nás kontaktujte. Doprava a logistika - Chceš cestovat a přitom vydělávat? 41 000 Kč Firma z Brna nabízí práci řidiče MDK po celé EU (mimo Anglii) s FRIGEM. Vozový park tvoří max. 4 roky staré vozy MB, Scania a DAF. Práce je ve dvojposádce. Požadavky: ŘP sk. C, E, atd. Pro zájemce bez uvedeného ŘP nebo profesního průkazu nabídneme finanční pomoc pro získání potřebné kvalifikace. Nové řidiče zaškolíme. Plat = základ + stravné (nárokové), kapesné + prémie + benefity (nenárokové). Výše mzdy je závislá na pracovním nasazení a spolehlivosti. Plat v rozmezí: 37.000 - 45.000 Kč.

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda. Asistuje také starosta obce Oznice Martin Gerža (vlevo). Klec byla přivezena ze Slovenska z oblasti Malé Fatry.
23

Polapit medvěda se stále nedaří. Nyní řádí na Hostýnsku

Radek Vondráček
AKTUALIZOVÁNO
49 21

Babiš hájil Vondráčkovu cestu do Ruska. Podpořil ale i návrh o jejím projednání

Most má šanci zbohatnout, pomoci může nové chápání architektury

Veřejnost podpořila tvrzení architektů, že z Mostu lze udělat atraktivnější a bezpečnější město.

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

Newyorské čarodějnice proklely Kavanaugha. Exorcista chce kouzlo zrušit

/VIDEO/ Skupina čarodějnic v sobotu proklela nového soudce amerického nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, kterého před jeho jmenováním obvinila trojice žen ze sexuálního násilí. Kletba nemá soudce zabít, ale má ho ukázat veřejnosti takového, jaký je, uvedla jedna ze samozvaných čarodějnic. Informovala o tom BBC.

Státní vyznamenání pro podnikatele Krúpu? Není to dobrý nápad, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce mluvit s prezidentem Milošem Zemanem o důvodech, proč chce na státní svátek 28. října vyznamenat slovenského podnikatele Pavola Krúpu. Ministerský předseda v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že záměr nepokládá za dobrý nápad.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT