Šance na ubytování pro občany ze znevýhodněného sociálního prostředí by se měla ve městě zvětšit. Radnice má v plánu vybudovat v Harantově ulici sedm sociálních bytů.

Dům je v majetku města, které mělo původně záměr budovu č. 399 prodat. „Neobjevil se však žádný zájemce a my jsme nyní přišli s myšlenkou vytvořit zde sedm bytů pro rodiny ze sociálně znevýhodněného prostředí," přibližuje záměr města starosta Josef Cogan.

Mělo by jít o částečně azylové byty, které bude radnice přidělovat po dohodě se sociálním odborem.

Město připravuje projekt, se kterým se bude ucházet o evropské dotace. Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou deset milionů korun. Pačtí se chtějí zúčastnit lednové výzvy, na kterou by měla unie uvolnit během tříletého období 500 tisíc euro.

Starosta nám potvrzuje, že v Nové Pace není extrémní situace z pohledu nepřizpůsobivých. „Pokud se nám tu objeví bezdomovec, můžeme ho ubytovat v bývalé Velvetě," nabízí řešení. Vedoucí sociálního odboru Jana Vrbová tak optimistická není.

„Bezdomovců a lidí, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení ať už kvůli exekucím, dluhové problematice, nízkým příjmům, přibývá. Pokud nenajdeme volný byt v Nové Pace, řešíme bydlení prostřednictvím azylového domu v Jičíně, Turnově nebo Hradci Králové. Zajistit těmto lidem střechu nad hlavou bývá složité," přiznává Vrbová.

POMOC SENIORŮM

Dalším problémem je obloženost v domovech pro seniory i domech s pečovatelskou službou. V Nové Pace je v domově pro seniory ubytováno 65 klientů, v domě s pečovatelskou službou jich bydlí 30. Další pomocí je pečovatelská terénní služba.

Podle informací je velká poptávka právě o umístění v domově seniorů. Zařízení eviduje 78 žádostí, z toho 16 aktuálních. „Relativně jsme schopni do dvou měsíců zajistit lidem umístění," tvrdí Cogan s tím, že výhledově se demografická křivka zhorší a město by mělo připravit rezervy. „Pokud se objeví nějaká zajímavá příležitost, jak služby rozšířit, tak se budeme rozhodovat podle nabídky." Bývalý domov důchodců ve Svatojánské ulici zatím zůstává jako rezerva. „Na přestavbu se budeme snažit získat dotace. Není to ale akutní tak, abychom domov přebudovali z vlastních zdrojů," míní J. Cogan. Město vlastní také objekt v Ruské ulici, který sloužil jako „pečovatelák".

Radnice nyní disponuje s asi stovkou sociálních bytů, část se jich nachází v bytovce u bývalé Silničky v Heřmanicích, v objektu Velvety je 12 bytů a 7 vstupních (6 startovacích a 1 krizový) a v Domě s pečovatelskou službou třicet.