Želvy se na Zemi vyskytovaly už před milionem let. Tehdy žili v moři i skuteční obři, jejichž nohy dosáhly do vzdálenosti až pět metrů. Želvy jsou studenokrevní živočichové. Samy nedokážou vytvářet vlastní tělesné teplo, a proto je pro ně nezbytné, aby měly k dispozici dostatek slunce.

Ostrý zrak a dobrý čich

Želvy se orientují zejména očima a čichem. Velmi dobře vidí do dálky, rozeznávají barvy, ale na blízko tak dobře nevidí. Lépe rozeznávají hlubší tóny hlasu a registrují také chvění či otřesy země (například kroky). Želvy dají svoje pocity najevo řečí těla. Jestliže například želva neustále přechází (nebo plave) podél stěny akvária, většinou vám tím říká, že podmínky v akváriu jí nevyhovují.

Jako první byste v tom případě měli zjišťovat, jestli je tam správná teplota, vlhkost vzduchu, případně zda není postaveno v hlučném prostředí.

Výjimkou je, když želva prozkoumává nové akvárium. V tom případě by však tyto projevy měly přestat přibližně během dvou dnů. Jestliže se želva zvedá na všechny čtyři nohy, které má napjaté, a zvedá hlavu vzhůru, je to znamení velké pozornosti a zvědavosti. Pokud naopak trhaně zatahuje nohy i hlavu, něco ji vystrašilo a neměli byste ji rušit.

Bez stresu

Želva může být poté, co si ji přinesete domů, ve stresu z nového prostředí. Proto na ni zprvu nesahejte, aby nebyla vylekaná ještě více. Dejte jí čas, aby si zvykla, a dbejte na to, aby měla samé příjemné zážitky. Brzy pochopí, že v novém prostředí nemá důvod k obavám. Příjemná je pro želvu očistná koupel, dostatek čerstvé vody, klidná nádrž, možnost úkrytu a dobré krmení. Zvedání, hlasitá hudba, cigaretový kouř nebo průvan ji naopak stresují.

Pokusy o sblížení se želvou můžete začít, až se vás přestane bát – to je ve chvíli, kdy se nesnaží před vámi schovat. A jak to udělat, aby si na vás zvykla? Když už bude v teráriu zabydlená, položte tam ruce a nechte je tam nějakou dobu, aby měla možnost zvyknout si na váš specifický pach. Až se přestane bát, nabídněte jí zvlášť lákavý pamlsek. Pro suchozemskou želvu to může být například květ pampelišky, pro vodní kousek rybího filé. Jako další krok můžete zkusit jemně ji pohladit pod bradou. Když bude natahovat krk, máte vyhráno.

Denisa Haveldová, Zdroj: Wilke Steimerová Moje želva (naklad. Jan Vašut)