Pokud navrstvíme čerstvou kůru, mohou se nám záhy objevit na záhonu podivuhodné houby. Jsou to smrže, což jsou jarní houby, které rostou nejhojněji od dubna do května, všechny jsou nejen jedlé, ale přímo výtečné.

Smrž je vynikající jedlá houba, jejíž upotřebení v kuchyni je pestré. Větší plodnice se rozkrojí, plní masem nebo různými nádivkami a zapékají či dusí na másle. Skvělá je drštková polévka ze smržů, také velmi chutné jsou pomazánky z těchto hub. Máme-li jich přebytek, jdou i sušit. Smrže s majonézou prý předčí i humry.

Snad nejvíce jsou smrže ceněny ve francouzské kuchyni. Tento velký zájem přivedl Francouze koncem 19. století k nápadu jejich umělého pěstování. Smrže rostou tam, kde je dostatek tlejícího substrátu, listí, klestí, pilin. Pěstování ale není tak jednoduché jako pěstování hlívy ústřičné a žampionu. Pokud se nám urodí v mulčovací kůře, není nutné podléhat panice, pěstovaným rostlinám nijak neškodí a další rok se kvůli rozkladu kůry většinou již neobjeví.

Více se dozvíte na webu www.telereceptar.cz/denik.

Jan Kopřiva