Rodinka charismatického šedesátníka žije v centru Prahy. Je to prý velká výhoda, protože do divadla i na různé schůzky může chodit v poklidu pěšky. Běhání a stres se mu totiž odjakživa protiví. Činžovnímu bytu vdechla útulnost a osobitost hercova žena Jitka. Ač je původním povoláním zdravotní sestřička, má vytříbené výtvarné cítění. Což je vidět i na obrázcích, které vytvořila, a které zdobí i některé stěny bytu.

„Co se týká zařizování našeho bydlení, nechal jsem ženě volnou ruku. Má dobrý vkus a v podstatě se vždy shodneme. Co se líbí jí, to nezavrhnu ani já," nešetří chválou Vladimír Kratina. A manželka s úsměvem dodává: „Myslím si, že účelné přemisťování, zdobení a vylepšování interiéru baví většinu žen. Stačí troška diplomacie a muž vám všechny chystané změny dokonce odkývne."

Prostor „porcoval" architekt

Prostorný byt prošel samozřejmě výraznou rekonstrukcí. Šlo prý hlavně o to, rozporcovat prostor tak, aby měl každý své soukromí. Tyhle úpravy probíhaly pod taktovkou architekta. Takže jsme mohli obdivovat příjemný obývací pokoj s pohodlnou pohovkou, na které se rád rozvaluje i labrador Nero. Stylovou kuchyni plnou roztomilých maličkostí, v níž nechybí efektní servírovací pult. Do bytu se vešla i ložnice, pracovna a pokoje, kde kralují dcery.

Role psaná životem

Kratinovi jsou spolu krásných dvacet let. Mají dvě dcery, starší Dominiku a mladší Sofii. „Ženské jsou u nás v přesile. Mě to ale naprosto vyhovuje," podotýká pán domu a připomíná, že z prvního manželství s loutkohereckou Šimonou Součkovou má ještě dceru Marii. Když zapátral v minulosti, měli jsme na chvíli pocit, že mluvíme s postavou podivínského kutila Martina Jánského, kterého ztvárňuje v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Až tak se osudy s dcerami herce a seriálového hrdiny podobají! Oba totiž dcery mnoho let neviděli a snaží se k nim najít cestu. „Ano, je to trochu identické. Z prvního vztahu mám dceru, které je dnes šestatřicet. Vyrůstala ve Francii a potkali jsme se až po letech," vysvětluje hostitel. První vztah nazývá školním. „Dostudovali jsme a narodila se holčička. Po ročním společném angažmá v Hradci Králové jsem šel na rok na vojnu, a pak už bylo všechno jinak. Ve třetí třídě byla Majka odvlečena do emigrace. Dnes už je maminkou malé Jany, a ze mě je dědeček," doplňuje herec. Když mu první manželství nevyšlo, byl dvanáct let svobodný. Svatbě se ale rozhodně nevyhýbal. Jak tvrdí, nikdy nebyl vlk samotář a rodinu si vždycky moc přál.

Rodinku si hýčká

Na co vlastně ulovil manželku Jitku? „Moje žena říká, že jsem ji dostal na řeči o tom, že mám rád práci se dřevem, což se ovšem nikdy neprojevilo. A taky jsem jí uvařil vynikající cibulačku. Ovšem to bylo jen jednou jedinkrát," směje se hostitel.

Pohodového manželství a rodiny vůbec si moc cení. „Jsem s nimi každou volnou chvíli. Snažím se být dobrým otcem a děvčata samozřejmě spíš rozmazluji, protože jsem s nimi míň. Když mám volno, děláme si prima dny. Vyzvednu Sofii ze školy, zajdeme na zmrzku, uvařím všem něco dobrého na zub a večer si jen tak posedíme u skleničky vína," popisuje idylku.

Seriály nezavrhuje

I když herectví není podle jeho slov až tak oblbující činnost, občas se potřebuje odreagovat. Tou lepší možností je čas strávený s rodinou a tou druhou je opět práce. Vedle natáčení a filmů se věnuje i produkci. Nedávno šlo o lední revue Mrazík. Kromě toho hraje v Činoherním klubu. Jenže jak připomíná, divadlem se uživit nedá. Proto je stále častěji vidět v televizních seriálech. „Seriály beru jako součást profese. Dnes už je jen málo herců, kteří by tímto žánrem opovrhovali," tvrdí herec.

A co mu v poslední době udělala radost? Manželka ho ráda obdarovává zážitky. „Jen tak jsem před ní prohodil, že by bylo prima umět řídit loď. A ona to vzala naprosto vážně a zařídila mi v Chorvatsku kapitánský kurz. Ten jsem absolvoval, takže je ze mě pan kapitán. Teď nezbývá, než si udělat čas a hurá na moře!"

Místo, které mám rád

Od jara do podzimu žijí Kratinovi na chatě na Sázavě. Tam je jejich ráj. Libuje si tu i veledůležitý člen rodiny, pohodářský labrador Nero. Obklopeni přírodou si užívají grilovaček jak v rodinném kruhu tak i s hordou přátel. A úplně nejlíp se prý cítí v lese na houbách!

Vizitka

Narodil se 25. února 1952 v Praze, ale dětství strávil na Křivoklátsku a v Ostravě. Po ukončení gymnázia se vyučil fotografem, teprve poté šel studovat na pražskou DAMU. Během svého života si zahrál v řadě známých divadelních scén jako je ústecké Činoherní studio, pražská Ypsilonka, Činoherní klub, hostoval i v Národním divadle. Méně už je známo, že se jedná také o výrazného a originálního folkového a countryového zpěváka i písničkáře. Mužný zjev jej předurčil k rolím drsných a statných chlapů, takové postavy ztvárňoval nejen na jevišti, ale také před kamerou. Uplatnil se v klasickém (Hamlet, Návrat na kruhy své) i v moderním repertoáru (Obsluhoval jsem anglického krále). V televizi se v poslední době objevil v seriálech Místo v životě, Soukromé pasti, Letiště, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů. Z prvního vztahu s loutkoherečkou Šimonou Součkovou má dceru Marii (36). Z druhého manželství s Jitkou Kratinovou má dcery Dominiku (20) a Sofii (9).

Jitka Janoušková