Když se pak dlouhonohá blondýna se zářící hřívou objevovala na módních molech, tajil se přítomným dech. Svůj půvab a zkušenosti vložila Kateřina Stočesová také do podnikání.  Dnes se stará o oblečení a potřeby hráčů golfu a na golfové hřiště s sebou ve speciálním kočárku vozí i svou roční dceru Annemarii.

Setkáváme se v obchodě, který vlastní se svým partnerem Alešem, a do práce s nimi jezdí i Anýsek, jak dcerce něžně říkají. Pracovní dobu dodržuje také psí seniorka Meyla. Bílý voříšek původem z trojského útulku si v mládí užíval stejnou popularitu jako jeho panička.

Tiše žasnu, jak pestrobarevný sport golf je a udivuje mě rozsáhlý šatník, z něhož si jeho příznivci mohou vybrat. „Teď je v trendu oranžová, trávová zeleň, fialová, fuchsiová a každoročně růžová, jen její odstíny se střídají," zasvětí mě Kateřina pohotově. A když se přiznám, že by se mi nějaké to tričíčko líbilo, ačkoliv jsem na golfové hřiště nikdy nevstoupila, ubezpečí mě, že bych nebyla první, protože okouzlující tóny a slušivé střihy golfové elegantní módy běžně září i v ulicích. Až na boty, které mají zespodu trny, aby na trávě neklouzaly.

Míček ve vzduchu

Golfovou hůl Kateřina vzala poprvé do ruky díky vydobyté korunce krásy. Ale než sport ovládla natolik, aby mohla radit s výbavou golfistům, uběhla dlouhá doba. „Asi před deseti lety mě pozvali na společenskou akci, kde se vyhlašovalo Auto roku, a od vítězné firmy jsem dostala golfovou sadu. Do té doby jsem o tomto sportu měla jen malé povědomí, ale když už jsem hole získala, řekla jsem si, že bych se ho měla naučit. Golf mě ale nebavil. Zajímat vás totiž začne až v okamžiku, kdy je míček ve vzduchu," dodá zasvěceně, „což se mi nevedlo, a tak jsem sportování odložila. Pořád jsem ale litovala, že můj krásný bag zahálí a za tři roky jsem se dostala ke golfu znovu. Čapnul mě a už mě nepustil, hraju dodnes," pochlubí se.

Zajímalo by mě, jak se dá tento podle mě poměrně nenáročný sport, naučit. Ze zdánlivé nenáročnosti mě Katka vyvede až později, nejdříve mi doporučí trenéra či učitele, který mě zasvětí do základů. Podstatné prý je, abych dokázala s holí švihnout, míček letěl obloukem vzduchem a z místa, kam padne, ho pak dostrkám holí do jamky. Jamky jsou v různé vzdálenosti, třeba dvě stě nebo tři sta metrů, případně budu hrát na pětipar, což je pět ran, k dispozici budu mít tzv. handicap. Asi si pravidla nechám až na trávník. Jako začátečník mohu na hřiště public, což jsou ta, kam nepotřebuji handicapovou kartu a zahrát si na nich může každý, kdo má chuť golf jen zkusit. Jiná jsou určená výhradně pro ty, kteří se golfu věnují. Hřiště se pak odlišují různou náročností. Na jednom je riziko vodních překážek, na dalším biozóny nebo pískoviště, kterým se odborně říká bunkry. „ Každé hřiště je specifické svým stylem, záludnostmi a nástrahami. Ale hřiště v Čechách jsou moc hezká," dodá Katka zálibně. „Soupeřit mezi sebou mohou všechny věkové kategorie, děti trénují z bezpečnostního hlediska od čtyř let, ale s hůlkami se motají už dvouletí caparti. Prodáváme pro ně speciální plastový bag," a už vytahuje roztomilý barevný vozík pro adepty golfu, o který je prý velký zájem. „Když rodiče vyrážejí hrát golf, užijí si tam celý den. Golf je sport o čase, a tak je docela přirozené, že se mu rodina věnuje společně, jinak by se skoro ani neviděli."

U nich je to také tak, ale Annemarii zatím vozí v bezpečném kočárku, určeném právě na golfové hřiště. Je vybavený chránícími prvky, kdyby k němu zabloudil nějaký míček.

Pod sukýnku patří kraťásky

Při představě, jak se procházím se svými blízkými ve slušivém oblečku po ukázkově zeleném pažitu, se mi golf začíná zamlouvat čím dál tím víc. „Jednoduchý sport to ale rozhodně není. Působí sice jako procházka, ale je hodně o soustředění, o psychice, musíte zkoordinovat celé tělo. Za den ujdete šest, sedm kilometrů, záleží na tom, jak hrajete. Samozřejmě ten, komu se daří, jde dopředu daleko rychleji. Chůze je ale zdravá, a když při ní dost pijete, dokážete na golfu i zhubnout," odhadne mě a pohledem zavadí o tyče s oblečením. „Na golfu je nutné dodržovat určitou etiku, rozhodně nesmíte hrát v džínsech. Ženy nosí šaty i minisukně, doplněné kraťásky ze stejného materiálu. Aby vykouklo hráčce prádlo, je zcela nepřípustné. Oblečení na golf je široký výběr a máme zákazníky, kteří si pro něj vyhrazují skříň. Dokonce se vylaďují i s vozíky, takže žádají třeba kolečka do barvy šatů. Přiznám se, že i mě golf naučil eleganci. Dřív jsem se oblékala dost sportovně, ačkoliv jsem žádnému sportu neholdovala, teď hraju golf a vyznávám ženskou módu. Líbí se mi, když ženská vypadá žensky," tvrdí Kateřina, která ke golfu přivedla i svého partnera a společně si pak otevřeli golfshop.

Jako modelka měla Kateřina ke krásným róbám blízko. Lidé ji ale spojovali také s květinami. Absolventka Střední zahradnické školy v Mělníku se občas blýskla zdařilým aranžmá. „Dokonce se říkalo, že mám květinářství, ale kytice jsem aranžovala hlavně pro známé a kamarády. Někdy jsem přijala i větší objednávku, když dotyčný zatoužil po květinách od Miss," vzpomíná Kateřina.

Dnes se dostane ke své původní profesi jen příležitostně. „Mám truhlíky na okně a doma pár solitérů pokojových rostlin. Je jich málo, ale stojí za to. Mamince k narozeninám udělám kytku vždycky sama, ale jinak mi už na kytičky nezbývá čas."

Transparent nad řekou

Kateřininy rodiče stále bydlí v Podlesí u Příbrami, odkud před čtrnácti lety coby osmnáctiletá studentka vyrazila dobýt nejvyšší poctu krásy. „Neměla jsem odvahu přihlásit se, zařídil to můj tehdejší přítel. Modelingu jsem se nevěnovala, dokonce jsem nosila jen tenisky, lodičky jsem v životě ani neobula. Když jsem proplula okresním i krajským kolem a postoupila do finále, trénovala jsem po večerech doma chůzi na podpatcích. Tenkrát ty soutěže byly opravdu pro půvabné holky a ne pro modelky, které už jsou vlastně profesionálky, jako je to dneska," podotkne Kateřina.

Trochu ji přemlouvám, aby připomněla tehdejší atmosféru v ostravské hale nabité šesti tisíci diváky, před jejichž zraky jí porota přisoudila vítězný trůn. „V porotě zasedal Radek Brzobohatý nebo Halina Pawlowská, hrála tam skupina Elán, zpíval Karel Gott, pro mě to byl úžasný zážitek vidět takové osobnosti naživo a povídat si s nimi. Doma vypuklo po návratu hotové pozdvižení. Nad řekou visel transparent Vítáme Tě, Kateřino!, v Podlesí i v Příbrami jezdila auta a troubila, jako když jsme vyhráli hokej v Naganu, což bylo mimochodem v témže roce," vzpomíná Kateřina, které se během okamžiku změnil život. „Ztratila jsem soukromí, v patách jsem měla všudypřítomné fotografy, obletovali mě chlapi, ale většinou takoví troubové, protože inteligentní člověk se ostýchá vás oslovit a říct, že se mu líbíte. Můj přítel, který mě přihlásil, takový nápor neustál, ale to se stane většině holek, které prožívají podobný příběh jako já. Na druhou stranu jsem se dostala do míst, kam bych se jinak těžko podívala. Třeba jsem se vezla s Chuanem Carlosem ve Formuli I, byla jsem tváří slavné značky hodinek, jela jsem orient expressem z Vídně do Prahy, pracovala jsem pro ČSA. Později jsem s týmem Věry Kocové jezdila po našich ambasádách ve světě. Pořádala tam módní přehlídky."

Přátelství s oděvní návrhářkou se stalo Kateřině osudným, protože právě s Věřiným synem Alešem spojila svůj život. Jejich holčička Annemarie dostala prý do vínku z každého polovinu. Nechat ji fotografovat rodiče nedovolí nikomu, ani nám ne, a tak nemůžeme posoudit, zda nemá z jednoho přece jen malinko víc.

„Je moc hodná od okamžiku, kdy přišla na svět. Někdy si myslím, že ji mám za odměnu. Moje miminko je poklad. Víte, co se říká?" zeptá se a hned si odpoví: „Že se vám všechno vrátí na dětech. Asi jsem byla taky hodná."

V tom se jedna z nejkrásnějších žen v zemi nemýlí. Vždycky byla vstřícná a přes všechnu slávu zůstala skromnou. Lidé ji dodnes poznávají. Ostatně, příliš se nezměnila. „Těch pár vrásek navíc patří k životu," konstatuje Kateřina.

Před publicitou a světly večírků dává přednost klidnému a spokojenému životu, jehož součástí je samozřejmě práce. S obchodem jí je sice dost, ale Kateřině působí radost, když zákazníci odcházejí spokojení a rádi se do něj vracejí. Ve volném čase hraje s rodinou golf, někdy si zajedou na dobrou snídani nebo se vypraví na výlet do míst, kde ještě nebyli a kde objeví něco nového.

Místo, které mám ráda
Jezdíme do Golf Resortu Konopiště, kde si zahrajeme, projdeme se po parku, podíváme se na medvědy, můžeme navštívit i zámek a potěšit se zas jinak než sportem. A také se tam dobře jí.

Vizitka

Narodila se 14. října 1979. Vyrůstala v Podlesí u Příbrami. Absolvovala Střední zahradnickou školu v Mělníce. V roce 1998 vyhrála soutěž Miss ČR a zvítězila v Queen of the World. Po získání titulů krásy se věnovala především modelingu, charitě a plnila reprezentační povinnosti. Se svým partnerem Alešem Kocem podniká, mají roční dceru Annemarii.

Citace

Někdy si myslím, že mám dceru za odměnu. Je moc hodná od chvíle, kdy přišla na svět. Říká se, že se vám všechno vrátí na dětech. Asi jsem byla taky hodná.

Daniela Kupsová