Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebaví vás pivo ani víno? Ochutnejte cider!

Cider je méně opojný než víno, méně hořký než pivo, méně sladký než limonády, méně šumivý než sycené vody.

14.7.2012
SDÍLEJ:

KALNÁ VARIANTA. Může se dochutit skořicí.Foto: Shutterstock.com

Díky tomu zbavuje žízně, osvěží a hodí se takřka ke každému jídlu, tvrdí o podivuhodném nápoji ve své knize Jak se dělá cidre, calvados, pommeau Helena Uhrová.

Co to tedy cider vlastně je? „Technologicky je to opravdu jablečné víno. Vzniká kvašením jablečného moštu. Ale potravinářsky vzato se cider od jabčáku liší množstvím alkoholu. Jabčák se nastavuje cukrem, aby byl výsledek víc alkoholický, zatímco v cideru je alkohol pouze z cukru obsaženého v jablkách," vysvětluje Cyril Holub, spolumajitel značky F. H. Prager, která se jako jedna ze tří u nás zabývá výrobou jablečného cideru.

Perlivý i tichý

Podle něj je receptů a různých vychytávek na výrobu spousta, liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné kalné, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.

O nejdelší historii výroby tohoto nápoje se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi. Na stránkách www.ciderclub.com se dozvíte, že ve Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205.

Začalo to v knajpě

I Cyril Holub se cideru poprvé napil na britských ostrovech. „Bylo to v té nejlevnější knajpě v severním Londýně. Dal jsem si ho k obědu a říkal si, že to je teda fakt hodně hnusný pivo v Anglii se totiž cider točí z pípy a do půllitru. Až když jsem pochopil, že se jedná o úplně jinou nápojovou kategorii, zjistil jsem, že svět není jen světlá výčepní desítka," vzpomíná.

Před dvěma a půl rokem se s kamarádem Ondřejem Fruncem rozhodli, že zkusí cider vyrábět v Česku. Tenkrát ho tu oficiálně nikdo nedělal. V současné době není Pragerův jablečný cider na trhu ještě ani rok, ale zájem je o něj obrovský. Napůl amatérská produkce se musela poptávce přizpůsobit.

„Nově jsme se přestěhovali do obrovského sklepa v Kročehlavách, kde pro nás už kapacita nebude problém. Nakoupili jsme taky spoustu nápojářských technologií, takže by nám teď měla jít práce pěkně od ruky," těší se Cyril Holub. Firma je navíc první a jediná v Česku, která dělá hruškový cider, takzvaný perry.

Klasický cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek, přičemž je vhodné smíchat několik odrůd dohromady. Tím se docílí vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. „My bereme surovinu od jednoho ovocnářského podniku z Litoměřicka," říká Cyril Holub a dodává, že od začátku roku zpracovali šťávu odpovídající úrodě ze sadu o velikosti fotbalového hřiště. „Líbí se nám, že přispíváme k zachování českého sadařství, a tak i tradiční české krajiny."

Typičtí pijáci

Síla cideru se pohybuje od půl procenta alkoholu až po 8,2 procenta, což je nejvyšší přípustná hranice. Za ní už je jablečné víno. Například poslední várka F. H. Prageru měla 5, 6 procenta. Konkrétně tento cider neobsahuje žádné konzervační látky, díky pečlivé filtraci nejsou potřeba. Ale rozhodně to není pravidlem všude. Doporučená doba spotřeby přírodního cideru je do tří měsíců od stáčení, pokud ho ale budete skladovat v chladu a ve tmě, měl by vydržet mnohem déle. Existují dokonce cidery, které archivací získávají na kvalitě.

Podle Cyrila Holuba jsou typickými pijáky jejich cideru lidi, které přestalo bavit pivo nebo je nikdy nebavilo a víno je na ně příliš silné.

A jak tedy ten cider vlastně chutná? „Trochu jako jemné bílé víno, ale má hezké svěží tóny po jablkách. Rozhodně neděláme těžký aromatický cider podobný tomu, co se k nám dováží ze severní Francie, ani chemickou limonádu, jak je zvykem ve Skandinávii. Náš cider není hned každému po chuti, ale dá se do něj velice snadno vpít," uzavírá.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

14.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dort pro papeže
2 4

Papež František slaví jednaosmdesáté narozeniny. Dostal hrdinský dort

Zdeněk Ondráček.
16 10

KSČM se nevzdá nominace Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS

Při řetězové dopravní nehodě v Británii zahynulo šest lidí

Šest obětí na životech má na svědomí hrůzná řetězová havárie, k níž došlo v neděli na silnici Belgrave Middleway v britském Birminghamu. Při srážce šesti vozů zahynulo přímo na místě pět lidí (čtyři muži a jedna žena), šestý zemřel později v nemocnici. Jeden člověk je v kritickém stavu.

AKTUALIZOVÁNO

V pákistánském kostele došlo k sebevražednému útoku, nejméně osm mrtvých

Osm mrtvých a 30 zraněných za sebou nechal sebevražedný teroristický útok na křesťanský kostel, k němuž došlo v neděli ráno v pákistánské provincii Balúčistánu. Dva útočníci jsou po smrti, jeden se odpálil, druhý zahynul v přestřelce s policisty.

VIDEO: Policie dopadla čtyři muže. Prodejem drog si přišli na miliony

V červnu letošního roku policisté dopadli skupinu čtyř dealerů, kteří prodávali heroin doslova po kilech a přišli si tak na několik milionů. Mužům hrozí až deset let vězení. O případu v neděli na svém webu informovali pražští policisté.

Vzpomínka na prezidenta Havla promluví i do současné kampaně

Šesté výročí úmrtí prvního porevolučního československého i českého prezidenta Václava Havla, který zesnul 18. prosince 2011, si jeho příznivci připomenou v pondělí v Černošicích na Praze-západ. Chystají akci nazvanou Zapálení svíčky za Václava Havla. Uskuteční se v pondělí 19 hodin u Lavičky Václava Havla v Centru Vráž.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT