Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší švestkové omáčky

Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima.

11.10.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Vít Šimánek

Slivoň švestka neboli švestka domácí je strom u nás velmi rozšířený. Dokonce jej můžeme považovat za moravský symbol, stejně jako lípu za symbol národní.

Původem však tento strom pochází z Kavkazu a k nám se dostal už na počátku 5. Století se slovanskými kmeny. Sázením odnoží se rozšířil do celé Evropy. Dnes tvoří švestky nedílnou součást české kuchyně. Dají se použít do sladkých kynutých knedlíků, různých druhů koláčů i buchet. Vyrábí se z nich povidla, zavařeniny a chutney. A samozřejmě nesmíme zapomenout na jejich sušení. To je už po staletí tradiční způsob jejich uchování.

V posledním vydání Receptáře jsme se věnovali také přípravě švestkových omáček, ve kterých právě sušené švestky nesmí chybět.

Z dob našich babiček

Jednou z takových omáček je omáčka k masu, kterou uměly uvařit především naše babičky a prababičky. Vařila se jako příloha k uzenému masu a byla velmi oblíbená. Mimochodem, uzené maso viselo v komorách a komínech především v období vesnických zabijaček, takže švestková omáčka se jedla výhradně v zimním období. I dnes si ji můžete zkusit připravit. Není to nic složitého.

Ovocný přeliv

Další zajímavou, jednoduchou a velmi chutnou omáčkou ze švestek je klevera. Připravuje se z čerstvých švestek a s oblibou se používá jako ovocný přeliv na tvarohové knedlíky.

K UZENÉMU MASU

Ingredience:
20 kusů zralých švestek, hrst sušených, 300–400 gramů švestkových povidel, kůra a šťáva z 1 citronu, 1 celou skořici, 1 badyán, 1 lžíci medu, máslo, hladkou mouku, cukr, sůl, pepř a trocha rumu

Příprava:
Do hrnce s vodou dejte přibližně litr vody, čerstvé vypeckované švestky, sušené švestky, celou skořici, badyán a med. Vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Přidejte povidla, kůru z citronu a dál prohřívejte, dokud se povidla zcela nerozpustí. Přes síto přepasírujte a hmotu vylijte zpět do hrnce. Na kousku másla připravte světlou jíšku, kterou omáčku zahustíte. Dochutit stačí cukrem, solí a rumem. Pro pikantnější chuť můžete přidat pepř.

KLEVERA

Ingredience:
čerstvé švestky, rum

Příprava:
Na větší pánvi povařte vypeckované švestky. Až se z nich odpaří voda, přidejte trošku rumu. To je vše.

PIKANTNÍ KLEVERA K MASU

Ingredience:
malá červená cibule, kousek másla, červené víno, asi 100 gramů krystalového cukru, lžíce medu, zeleninový vývar, sůl, kajenský pepř a hotová klevera

Příprava:
Na másle nechte zesklovatět cibulku a zalijte asi decilitrem červeného vína. Převařte, aby se odpařil alkohol. Přidejte kleveru, cukr a lžíci medu. Cukr nechte zkaramelizovat a zalijte vývarem. Dochuťte solí a špetkou kajenského pepře. Omáčka se výborně hodí například k pečenému kuřeti s rýží.

SPECIÁLNÍ TIP

Sušené švestky mají téměř univerzální použití a je velmi jednoduché si jejich zásobu připravit doma. Sušit je můžete buď v klasické troubě, nebo v sušičce ovoce. Omyté a vypeckované švestky sušte při teplotě 50 °C přibližně osm hodin. Jak v sušičce, tak v troubě je doba sušení stejná.

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 12. října od 11.55 hodin na TV Prima budou odvysílány tyto reportáže: carving z ovoce a zeleniny, výroba krabicového draka, chov exotických žab. Více informací se dozvíte na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová

Autor: Redakce

11.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
4 13

Pohledem Kateřiny Perknerové: Okamurovy řeči

Ilustrační foto.
3 10

Změna ve vyhlášce dopadne na pacienty. Připlatí si více za léky

Tatra drtí kopce a Zeman rozverně poplácává: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. října 2017.

Lidé možnost nákazy virem HIV stále podceňují

V Česku žije podle průzkumu Státního zdravotního ústavu z konce srpna tohoto roku 3087 osob s diagnózou HIV. Navzdory neustálému nárůstu počtu případů nákazy virem HIV, který způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, se lidé v České republice nemoci neobávají.

Hasiči nacvičovali záchranu zaklíněného člověka. Zpod trolejbusu z kovošrotu

/FOTOGALERIE/ Zvedání několikatunového trolejbusu si vyzkoušeli hasiči v brněnském kovošrotu. Pracovníci všech směn ze stanic Brno-město si tak nacvičili náročnou činnost. Rychlost jejich zásahu totiž jednou může zachránit lidské životy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení