SASHIMI Z LOSOSA S ČERVENÝM PEPŘEM, CITRÓNOVÝM DRESINKEM A SEZAMOVÝM OLEJEM

Suroviny na 8 porcí:
500 g vrchního filetu z lososa na sashimi, červený pepř, 3 citrony, 20 g černého sezamu, 1 až 2 lžičky cukru, 12 lžic sezamového oleje,
10 lžic kikoman sójové omáčky, 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citronové šťávy a kůry, kikomanu
a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Z JEDNÉ STRANY PEČENÝ VÁLEČEK Z LOSOSA NA CARPACCIU Z ČERVENÉ ŘEPY S MÁSLOVOU OMÁČKOU, LOSOSOVÝM KAVIÁREM A JEMNÝM KOPROVÝM PYRÉ, CHIPS Z LOSOSÍ KŮŽE

Suroviny na 4 porce:
400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa, olivový olej, 2 ks vařené červené řepy – oloupané, 20 g másla, římský kmín, 250 ml smetany 33%, 40 a 40 g másla, 30 g lososového kaviáru, 400 g brambor, svazek kopru, pepř, sůl

Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme. Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí. Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl. Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Rady a tipy
- Norského lososa koupíte prakticky všude. Nejlepší formou je filet, který je v zásadě ihned připraven ke konzumaci či finální úpravě. Když kupujete lososa, vždy věnujte pozornost tomu, aby bylo maso pružné, kůže hladká a lesklá – to je záruka toho, že je čerstvý.
- Maso lososa je možné jíst jak syrové, tak tepelně zpracované. 
- Jestliže lososa smažíte, smažte ho vždy kůží dolů. Horní část jen polévejte tukem, na kterém rybu smažíte. Tímto způsobem získáte dokonale křupavou krustu, zatímco maso uvnitř bude krásně šťavnaté. 
- Lososa je možné solit jak před, tak i po tepelném zpracování. Po osolení maso neztvrdne. 
- Lososy seženete pod ochrannou známkou NORGE. Není logem výrobce ani žádnou konkrétní značkou. NORGE znamená zkrátka Norsko a vyjadřuje zemi původu lososa – čisté a studené hluboké vody Norska.

Filip Lukeš