V několika ulicích skrčených pod barokními hradbami tak naleznete například dům U Zlaté hvězdy, U Zlatého bažanta či U Zlatého stromu.

Název čtvrtě pochází už ze 14. století, kdy byly založeny Hradčany a dnešní Nový Svět a jeho okolí zůstaly vně hradeb. Nově byla čtvrť osídlena po roce 1360. Název se ujal ale až na přelomu 16. a 17. století. „Jedná se vlastně o bývalé hradčanské předměstí. Ulička Nový Svět kopíruje původní cestu podél potoka Brusnice, která těmito místy vedla k osadě Střešovice," vysvětluje autor knihy Praha Neznámá Petr Ryska.

Nový svět. InfografikaZdroj: Redakce.

Zástavbu skoro zničil požár 

Nový Svět vždy lákal svou tajemností a spletitými osudy. Zástavbu téměř zničil požár za husitských válek a v roce 1541 čtvrť znovu vyhořela při požáru, který zastihl celou Malou Stranu a Hradčany. Toto zákoutí Prahy proslulo jako bydliště dánského hvězdopravce Tycha de Brahe.

Čtvrť se stala útočištěm i řady výtvarníků, režisérů a spisovatelů. Odehrávají se v ní také známé literární osudy. Jako kulisy ji ve svých dílech použili například Jan Neruda či Jakub Arbes. Druhý zmíněný do Nového Světa umístil romaneto Zázračná Madona. Řada domů je spjatá s osobnostmi české kultury. Dům u Raka je například spojen s osudy Oty Pavla a Arnošta Lustiga.

Život v ulicích 

Chudinská čtvrť byla známá nouzí svých obyvatel, což nepřispívalo k její malebnosti. „Protože v těsných světnicích nebylo k hnutí, přenášel se za hezkého počasí veškerý místní život do ulic a přilehlých dvorečků," popisuje Petr Ryska. Zdejší kolorit podle něj připomínal italské či francouzské uličky. Čtvrť bývá i kvůli tomu připodobňováno k pařížskému Montmartru.

Přes svoji historii je nyní Nový Svět označován za jedno z nejkrásnějších míst v Praze. Čtvrť řadu let stála stranou vnějšího dění. Až do roku 1985 zde například svítily poslední plynové lampy v Praze. A v rámci vycházky se účastníci setkají s jedinou zachovalou roubenou chaloupkou v historickém centru Prahy.

Nový světKomentovaná procházka se uskuteční v sobotu 3. září
Sraz účastníků bude na na zastávce tramvaje číslo 22 Pohořelec, ve směru z centra před pomníkem Tychona de Brahe
Délka vycházky je 1,5 až 2 hodiny.Terén je vhodný pro vozíčkáře a pro kočárky, po cestě budou kočičí hlavy
Provází Petr Ryska
Účastníci se seznámí s některými zajímavými postavami rudolfínské Prahy. Projdou se nejméně známými částmi Hradčan. Uvidí jedinou roubenou chaloupku v centru Prahy a spoustu malebných malých domečků. Uslyší i několik hrůzostrašných legend. Dozví se o jedné skryté tajné chodbě, o které ještě nikdo neví.

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013, nejprve jako blog, kde se chtěl podělit o své zážitky z putování po Praze
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
se svými kolegy Prahou provádí i během vycházek
facebookový profil sleduje přes 77 tisíc fanoušků
do budoucna by chtěl Petr Ryska obsáhnout všechny pražské čtvrtě
 Petr Ryska: Praha NeznámáZdroj: GRADA 

Čtěte také: Pátrejte po legendách staré Prahy