Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak na bylinky

Na dotazy čtenářů odpovídá Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření.

2.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.

Autor: Redakce

2.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Protestní akce zaměstnanců ArcelorMittal.
1 13

Odmítáme být levnou pracovní silou pana Mittala, volali odboráři

Vteřiny dne 14. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Údajná bankovní loupež v Brně. Policisté zasahovali v Masarykově ulici

/FOTOGALERIE/ Chvíle napětí zažili zaměstnanci i zákazníci brněnské pobočky Raiffeisenbank v Masarykově ulici. V odpoledních hodinách se tam podle svědka muž dožadoval peněz. Hrozil údajně bombou.

Budu kandidovat sám za sebe, oznámil Putin

Současný ruský prezident se nebude o post hlavy státu ucházet za Jednotné Rusko. Opozice by zemi uvrhla do chaosu, varoval Putin během konference.

Sežehnou vás plameny válek, hrozí Islámský stát Američanům. Kvůli Trumpovi

Islámský stát pohrozil Spojeným státům chystanými útoky na americkém území. Teroristická organizace tak reagovala na uznání Jeruzaléma coby hlavního města Izraele ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. O výhružce Islámského státu informovala agentura Reuters s odvoláním na sociální sítě. 

AKTUALIZOVÁNO

Konec nadvlády týmů. Zlatého kanára v Přerově převzala Karolína Plíšková

Vloni na korunovaci fedcupových tenisových královen v Přerově chyběla, letos to byl její večer, který si nemohla nechat ujít. Karolína Plíšková dle očekávání ovládla prestižní anketu časopisu Tenis a Českého tenisového svazu Zlatý kanár za rok 2017. Absolutní triumf si coby jednotlivec užívala poprvé v kariéře.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT