Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak připravit rybu na gril

Léto a grilování jde ruku v ruce. Jiří Štěpnička vám poradí, jak správně udělat rybu.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Foto: Shutterstock

Základním předpokladem pro to, abyste si na svém zahradním grilu připravili skvělou letní pochoutku, je čerstvá ryba. Pokud si rybu nemůžete obstarat sami, musíte při nakupování dát pozor na několik znaků čerstvosti.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Když je krev nahnědlá, žábry zašedlé a po dotyku prstem se na těle ryby vytvoří a pak zůstane důlek, ryba čerstvá opravdu není. Při správném skladování vydrží ryby bez zamrazení až čtyři dny.

Marinády nekupujte

A jak tedy rybu správně na gril připravit? Zapomeňte na marinády z pytlíku nebo dochucovadla, která mění nejen vzhled, ale především chuť ryby. Naopak nezbytná pro grilování ryb je sůl. Pokud budete připravovat například pstruha, nezapomeňte, že sůl musíte dostat do ryby. Z kůže se do masa při rychlé úpravě grilováním nedostane. Pomoc je jednoduchá. Stačí rybu naříznout na několika místech a sůl do ryby vpravit prsty.

Pokud chcete mít rybu opravdu grilovanou, nikoliv vařenou, nepoužívejte alobal. A máte-li strach, že se bude ryba na gril lepit, potřete rošt například špekem. Na horkém roštu to půjde samo.

Dalším dobrým pomocníkem při grilování ryb mohou být bylinky. Rozmarýn, libeček, bazalka, kopr nebo máta. To jsou bylinky, které se při grilování používají velice často. A při správné kombinaci chuť ryby zvýrazní.

#nahled|https://g.denik.cz/1/35/grilovani_losos_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/1/35/grilovani_losos.jpg|Pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem. Ilustrační foto.#

Máslo nesmí chybět

Pokud chcete být opravdu dobrým hostitelem a ugrilovat přátelům nebo rodině něco skutečně zajímavého, nezapomeňte také na máslo.

Všechny bylinky můžete nejdřív zpracovat do bylinkového másla, které použijete jako náplň, a také při samotném dokončení ryby. A pokud chcete konkrétní nápady, tady jsou.

Chuť pstruha můžete po nasolení zvýraznit jen vložením citrónové kůry a snítkou rozmarýnu.

Okoun je výborný s bazalkou a citrónovou šťávou. Na cejna postačí jen sůl a kmín. Kapra můžete grilovat se slaninou a česnekem. A pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem.

Grilování ryb je jen na vaší fantazii a každý má určitě své oblíbené a prověřené recepty.

LENKA MAHDALOVÁ

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hraniční přechod Ravah v Pásmu Gazy, ilustrační foto
3

Přechod Rafah v Pásmu Gazy se po deseti letech otevřel, zatím na tři dny

Stanislav Pitaš
DOTYK.CZ
4

Disident si lehnul na zem a estébáci z toho udělali napadení policisty

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Kvůli požáru motorestu byly uzavřeny pumpa i dálnice D10

Mohutný požár se snad obešel bez zranění. To je zřejmě jediná příznivá zpráva spojená s řáděním plamenů, které v sobotu dopoledne zachvátily motorest v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ. Tomu, že Motorest 4 kameny, známý i v nedaleké Mladé Boleslavi, zachvátil požár velkého rozsahu, už zdaleka nasvědčuje hustý tým valící se ze střechy, jímž probleskují plameny.

Mugabe odmítá odstoupit, lidé vyrazí do ulic podpořit armádní převrat

Mezinárodní pozorovatelé situace v Zimbabwe předpokládají, že její obyvatelé vyrazí v sobotu ve velkém počtu do ulic, aby podpořili nekrvavý vojenský převrat, k němuž v tomto týdnu došlo, a současně vyzvali zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, aby konečně odstoupil.

Argentinské námořnictvo hledá ponorku se 44 lidmi, ztratila kontakt s pobřežím

Argentinské námořnictvo pátrá po jedné ze svých ponorek, která přestala odpovídat na signály z pobřežních plavidel. Naposled byla spatřena ve středu uprostřed zálivu svatého Jiří zhruba 432 kilometrů od východního pobřeží Argentiny. Na její palubě je nejméně 44 lidí.

Škoda bude vyrábět elektromobily v Mladé Boleslavi. Začne v roce 2020

Česká automobilka Škoda Auto bude vozy s čistě elektrickým pohonem vyrábět v závodě v Mladé Boleslavi. Již od roku 2019 bude firma vyrábět i elektrické komponenty pro plug-in-hybridy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT