Dobrý den, mám kokršpaněla, se kterým v zimě vždy část roku trávíme na horách na chalupě. Je potřeba ošetřovat nějak v zimě tlapky? Děkuji. Jakub Vorel, Praha

Představte si, že bychom v zimě chodili bosí. A jak to tedy zvládají tlapky našich čtyřnohých kamarádů? V zimním období bychom jim měli věnovat zvýšenou pozornost. K největším nebezpečím patří led a námraza, které mohou tlapky nepříjemně poranit. Dále škodí posypová sůl a štěrk. Polštářky jsou často popraskané, na kůži dochází k zarudnutí meziprstí, které pak svědí a bolí a může vzniknout hluboký zánět.

Doporučuji proto co nejvíce se takovýmto místům vyhýbat. Doma tlapky po procházce řádně omyjte vlažnou vodou a osušte. Po umytí a vysušení tlapek je vhodné je ošetřit ochranným krémem či vazelínou. Stejně tak i před každým venčením je dobré tlapky natřít. Na trhu existuje celá řada preparátů určených speciálně pro psí tlapky. Dokonce lze pořídit ochranné psí botičky. U dlouhosrstých plemen je potřeba vystříhávat chlupy v oblasti mezi polštářky.

MVDr. Petra Švaříková, Veterinární nemocnice AA-Vet. Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.