Původní melouny pocházejí z jižní Afriky. Pěstují se i na Slovensku, a to už od 16. století. Mohou se přidávat do salátů. Žlutý meloun je výborný podávaný s plátky uzené šunky (prosciutto crudo) jako předkrm.

VODNÍ MELOUN S BALKÁNSKÝM SÝREM

Ingredience:

400 g oloupaného vodního melounu, 2 salátové okurky, 150 g balkánského sýra, několik snítek čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Oloupaný meloun nakrájíme na malé kousky, přičemž opatrně odstraníme černé pecičky. Důkladně omyté okurky nakrájíme na tenké plátky. Obě suroviny promícháme v míse s olivovým olejem, lístečky tymiánu, solí a pepřem a posypeme pokrájenými kostičkami balkánského sýra.

CARPACCIO Z VODNÍHO MELOUNU S KOZÍM SÝREM

Ingredience:

600 g vodního melounu, 200 g tvrdého kozího sýra, hrst bazalky, 50 g mandlových lupínků, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Oloupaný meloun zbavíme semínek a nakrájíme na velmi tenké plátky. Melounové plátky rozdělíme na čtyři talíře. Zakapeme je olivovým olejem, posypeme lístky bazalky, nasucho opraženými mandlovými lupínky, kostičkami kozího sýra, osolíme, opepříme a před podáním necháme vychladit.

ŽLUTÝ MELOUN SE SCHWARZWALDSKOU ŠUNKOU NA ŠPEJLI

Ingredience:

500-600 g žlutého melounu, asi 100 g schwarzwaldské šunky, 100 g tvrdého kozího sýra, 2 hrsti polníčku, trochu čtyřbarevného pepře

Postup:

Meloun rozpůlíme a zbavíme semínek. Pomocí vypichovátka připravíme ze žlutého melounu kuličky. Ty obalíme lístky polníčku a plátky schwarzwaldské šunky pokrájené na tenké proužky. Napichujeme na špejle střídavě s kostkami kozího sýra a podáváme jako předkrm posypaný mletým čtyřbarevným pepřem.

ŽLUTÝ MELOUN S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

2 menší žluté melouny, 400 g kuřecích prsou, 1 červená cibule, 250 g mozzarelly, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Melouny rozpůlíme, zbavíme semínek a vypichovátkem připravíme z dužniny kuličky. Popřípadě můžeme pomocí lžíce dužninu vydlabat a pak nakrájet na menší kousky. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na lžíci oleje a na másle je osmahneme dozlatova. Vychladlé je promícháme s melounovou dužninou, na kolečka nakrájenou cibulí, mozzarellou pokrájenou na kostičky a zálivkou připravenou ze zbývajícího oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Podáváme vychlazené jako lehčí večeři s plátky bílého chleba nebo toasty. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.