Napadené rostliny následně hynou a plody jsou nepoživatelné. Předpokladem napadení je tříhodinové ovlhčení a teplota 15 až 25 stupňů Celsia. Síla infekce vzrůstá s intenzitou ovlhčení.

S touto houbovou chorobou je úzce příbuzná choroba Phytophthora fragariae, která způsobuje červenání centrálního válce jahodníku. Při napadení nejprve vadnou nejstarší listy, mladší postupně krní, kořeny zahnívají, až rostlina zcela odumře. Krček rostliny je při napadení na řezu červený. Obě houbové choroby se šíří jak půdou, tak i ze šlahounů zdánlivě zdravých rostlin. Přezimují v napadených částech rostlin. V půdě choroba přetrvává i více než deset let. Ochrana spočívá především v důkladné prevenci, tedy ve střídání pozemků pro pěstování jahodníků.

Důležité je i stanoviště, které by mělo být vzdušné a osluněné, nevhodné jsou také těžké a přemokřené půdy. Vždy používejte pouze nezávadnou, zdravou sadbu. Pro chladnější a vyšší polohy vybírejte odolné odrůdy.

Chemické ošetření lze provádět máčením sazenic před výsadbou v 0,25procentním roztoku přípravku Aliette. Pokud se ale toto houbové onemocnění již objevilo, nezbývá jiné řešení než porost jahod kompletně zlikvidovat a na stejné místo jahody minimálně deset let nevysazovat. Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik

JAN KOPŘIVA