Poznáte ho jednoduše. Je to vysoký bodlák s vykrajovanými listy, na kterých jsou bílé skvrny. Jeho květ je tmavě růžový až purpurový a velmi dobře na sebe poutá pozornost.

Proti hadímu uštknutí

Jeho léčivé účinky jsou známé už z antických dob. Tenkrát se podával především po hadím uštknutí. Lidé ale velmi brzy přišli také na to, že má blahodárné účinky na játra, žlučník, slezinu nebo dvanácterník. A to ještě není všechno! Pomáhá při kolice, žloutence nebo léčbě hemeroidů.

V neposlední řadě musíme zmínit také to, že se doporučuje při léčbě depresí. Jeho využití je tedy mnohostranné, ale prokazatelně největší vliv má na fungování již zmíněných jater. Dokáže je chránit před nasycenými tuky, dusičnany nebo syntetickými látkami v lécích. Pomáhá také při léčbě cirhózy jater nebo jejich zánětu. Obecně se dá říci, že ostropestřec vyžene z těla všechny jedy.

Z vlastního záhonu

Bylinku můžete dnes jako doplněk stravy zakoupit běžně v lékárnách. Další možnost je vypěstovat si ji doma na zahradě a poté také zpracovat. Pokud se rozhodnete pro tento, mnohem šetrnější způsob, nečekejte nic složitého. Rostlina nevyžaduje žádné speciální podmínky pro stanoviště. Nevadí jí sluníčko, vítr, ani těžká půda. Z rostliny sbíráme po úpl-ném odkvetení zralá semena, která musíme zbavit jemného chmýří. Čistá semena můžeme okamžitě konzumovat. Stačí je rozkousat a polknout. Stejně tak je můžeme drtit na jemný prášek a přidávat do jogurtů.

Jedna polévková lžíce denně

Účinnou látkou je v ostropestřci silymarin, který nezískáme louhováním. Proto není důvod připravovat z rozdrcených semen čaj či nálev. Účinné látky silymarinu se totiž neuvolňují ve vodě, nýbrž v tucích.

Aby byly účinky znatelné, je doporučená denní dávka osm gramů semen, což odpovídá jedné polévkové lžíci. Užívat jej můžete večer před spaním či před hlavním jídlem. Každá kúra by měla být nejlépe několik týdnů dlouhá.

Nenechte si ujít rady a tipy pro kutily a zahrádkáře

Vysílání Receptáře prima nápadů můžete zhlédnout každou neděli na TV Prima.

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová