Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

28.9.2017
SDÍLEJ:

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country LifeFoto: Smart Press

Kdy nastal zlom ve vašem přístupu ke stravování, k surovinám, z nichž tvoříte jídla?
Základ jsem měl z dětství. V době, kdy se zdravá výživa začala více dostávat mezi lidi, objevovalo se i u nás doma třeba sušené sójové maso, jáhly, pohanka nebo celozrnný chléb. A hlavně jsme měli zahradu, takže mít na stole spoustu zeleniny bylo u nás na denním pořádku. Také jsme poměrně často navštěvovali jídelny v Brně, kde se po revoluci začala vařit zdravá jídla. Totální zlom však nastal v době, kdy jsem se dostal do Country Life (CL), kde jsem měl každou chvíli možnost zkoušet nové suroviny moderní zdravé výživy.

Jak k tomu přistoupila vaše rodina? Následovali vás hned nebo měli nějaký „mezistupeň“?
U nás doma jíme vše, co se navaří, i když je často těžké, dostat na talíř nové suroviny naší pětileté dceři. Než začala chodit do školky, jedla úplně všechno, potom přičichla k ne příliš zdravé stravě, která se někdy v soukromé školce servírovala, a od té doby taková jídla moc nemusí. Proto se snažím, aby se mnou chodila na trhy a zeleninu si sama osahala a vybrala. I tak je někdy nesnadné motivovat ji, aby všechno snědla.

Jak vlastně poznat, zda skutečně jíme farmářské suroviny, vypěstované podle zásad zdravého pěstitelství?
Myslím, že farmářské trhy v Praze toto zaručují, pak je také důležité vytvořit si ke „svému“ farmáři určitý přátelský vztah. V době internetu je také jednoduché zdroj ověřit a myslím, že žádný farmář nebude proti, když se ho zeptáte, jestli můžete jeho farmu aspoň jednou navštívit, takto jsem na to šel já. Zásadní faktor je prostě důvěra.

Z jakých surovin vy osobně nejraději vaříte a proč?
Samozřejmě především ze zeleniny a bylin. Musí být však doplněny o bílkoviny v podobě luštěnin či produktů z nich (tofu, tempeh, seitan atd.). Často také používáme obilovinynebo různé druhy hub, ořechů či mořské řasy. Jídlo musí být především chutné, ale také velice pestré.

Jsou některé druhy zeleniny, které se objevují téměř ve všech jídlech?
Myslím, že je to kořenová zelenina, a to především mrkev. Dále často používám cibuli a česnek.

Jak je to se znalostí druhů zeleniny v naší populaci? Které druhy zapomenutých druhů se snažíte oživit a jak se vám to daří?
To úplně cíleně nemonitoruji, ale asi se to liší místo od místa. Obecně bych řekl, že na venkově se zelenina pěstuje přímo doma na zahradě, tak se o ní prostě ví víc. Ve městech tomu ale poslední dobou dobře pomáhají právě trhy nebo komunitní zahrádky. Zařazuji v jídlech například kadeřávek, tuřín, vodnici, černý kořen, snažím se ale nápaditě upravovat i takovou klasiku, jako je petržel, celer či dýně. Většinou jsou ohlasy velice pozitivní, často se lidé ptají, co jsme kde použili, a o složení jídla jeví zájem.

Máte nějaké fígle, jak nalákat i zapřisáhlé nejedlíky zeleninových pokrmů? A děti, které často zeleninu odmítají?
Je to o ochutnávání a zkoušení, ne vždy to napoprvé zachutná, každý musí chtít hlavně sám, bez jakéhokoli nucení. Spíš je to o inspiraci, pozitivních příkladech. U dětí je to těžké, často i časově náročné, obzvlášť když k tomu nejsou vedené od začátku.

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Redakce

28.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
22

Komentář Kateřiny Perknerové: Masarykovi následovníci. Proč by ne?

Miroslav Sládek v létě 2016 v Ústí nad Labem
1

V Chomutově zatkli republikána Sládka. Kvůli nepovolené kampani

Jan Kysela: Češi si vyloženě mnou ruce, když se někdo vymkne

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Včera a dnes rozhodujeme o složení sněmovny, potažmo vlády. Za necelé tři měsíce si zvolíme prezidenta. Jaký vliv to bude mít na český ústavní pořádek a mělo by dojít k úpravě základního zákona České republiky? O tom Deník mluvil s ústavním právníkem, profesorem Janem Kyselou.

DOTYK.CZ

Tak teď toho mám dost – a rozpoutala nenásilnou vězeňskou vzpouru

Ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum přinášíme vzpomínky pamětníků komunistické zvůle. Dnešní příběh věnujeme příběhu Heleny Kučerové, která osmnácti let pobyla na svobodě pouhých pět let, více než 13 jich strávila v komunistických kriminálech. 

Barák na odstřel kvůli nájemníkům a očekávaná vražda: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 20. října 2017.

ANKETA MEZI LÍDRY: Co přejí ke 100. narozeninám republiky...

Než vhodíme lístek do volební urny, zvažujeme, co nám ta „naše“ strana a její lídr přinesou. Nižší daně, kvalitní veřejné služby, vyšší důchody, špičkové vzdělání pro děti, aktivní roli v Evropské unii – záleží na osobních preferencích. Pak také vybíráme podle toho, nakolik jsou kandidáti důvěryhodní, co už v politice dokázali, kolik slibů splnili, jak se umějí za své vize poprat doma i za hranicemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení