Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

28.9.2017
SDÍLEJ:

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country LifeFoto: Smart Press

Kdy nastal zlom ve vašem přístupu ke stravování, k surovinám, z nichž tvoříte jídla?
Základ jsem měl z dětství. V době, kdy se zdravá výživa začala více dostávat mezi lidi, objevovalo se i u nás doma třeba sušené sójové maso, jáhly, pohanka nebo celozrnný chléb. A hlavně jsme měli zahradu, takže mít na stole spoustu zeleniny bylo u nás na denním pořádku. Také jsme poměrně často navštěvovali jídelny v Brně, kde se po revoluci začala vařit zdravá jídla. Totální zlom však nastal v době, kdy jsem se dostal do Country Life (CL), kde jsem měl každou chvíli možnost zkoušet nové suroviny moderní zdravé výživy.

Jak k tomu přistoupila vaše rodina? Následovali vás hned nebo měli nějaký „mezistupeň“?
U nás doma jíme vše, co se navaří, i když je často těžké, dostat na talíř nové suroviny naší pětileté dceři. Než začala chodit do školky, jedla úplně všechno, potom přičichla k ne příliš zdravé stravě, která se někdy v soukromé školce servírovala, a od té doby taková jídla moc nemusí. Proto se snažím, aby se mnou chodila na trhy a zeleninu si sama osahala a vybrala. I tak je někdy nesnadné motivovat ji, aby všechno snědla.

Jak vlastně poznat, zda skutečně jíme farmářské suroviny, vypěstované podle zásad zdravého pěstitelství?
Myslím, že farmářské trhy v Praze toto zaručují, pak je také důležité vytvořit si ke „svému“ farmáři určitý přátelský vztah. V době internetu je také jednoduché zdroj ověřit a myslím, že žádný farmář nebude proti, když se ho zeptáte, jestli můžete jeho farmu aspoň jednou navštívit, takto jsem na to šel já. Zásadní faktor je prostě důvěra.

Z jakých surovin vy osobně nejraději vaříte a proč?
Samozřejmě především ze zeleniny a bylin. Musí být však doplněny o bílkoviny v podobě luštěnin či produktů z nich (tofu, tempeh, seitan atd.). Často také používáme obilovinynebo různé druhy hub, ořechů či mořské řasy. Jídlo musí být především chutné, ale také velice pestré.

Jsou některé druhy zeleniny, které se objevují téměř ve všech jídlech?
Myslím, že je to kořenová zelenina, a to především mrkev. Dále často používám cibuli a česnek.

Jak je to se znalostí druhů zeleniny v naší populaci? Které druhy zapomenutých druhů se snažíte oživit a jak se vám to daří?
To úplně cíleně nemonitoruji, ale asi se to liší místo od místa. Obecně bych řekl, že na venkově se zelenina pěstuje přímo doma na zahradě, tak se o ní prostě ví víc. Ve městech tomu ale poslední dobou dobře pomáhají právě trhy nebo komunitní zahrádky. Zařazuji v jídlech například kadeřávek, tuřín, vodnici, černý kořen, snažím se ale nápaditě upravovat i takovou klasiku, jako je petržel, celer či dýně. Většinou jsou ohlasy velice pozitivní, často se lidé ptají, co jsme kde použili, a o složení jídla jeví zájem.

Máte nějaké fígle, jak nalákat i zapřisáhlé nejedlíky zeleninových pokrmů? A děti, které často zeleninu odmítají?
Je to o ochutnávání a zkoušení, ne vždy to napoprvé zachutná, každý musí chtít hlavně sám, bez jakéhokoli nucení. Spíš je to o inspiraci, pozitivních příkladech. U dětí je to těžké, často i časově náročné, obzvlášť když k tomu nejsou vedené od začátku.

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Redakce

28.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 17 500 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: KO: Kročková Pavlína, tel.: 724 484 508 - volejte 6:30 - 14:00 hod., e-mail: personal@ostravskestavby.cz., Vyučen v oboru zedník, dobrý zdravotní stav., Pracoviště dle aktuálních staveb firmy Ostravské stavby a.s.. Pracoviště: Ostravské stavby a.s. - bolatice, Průmyslová, č.p. 964, 747 23 Bolatice. Informace: Pavlína Kročková, +420 724 484 508. Bankovnictví a finanční služby - Účetní junior/fakturantka 28 000 Kč Naše společnost S com s.r.o. zabývající se výstavbou optických sítí s dvacetipětiletou tradicí na českém trhu, hledá pečlivého a spolehlivého člověka na pozici: účetní junior/fakturant. Co budete dělat? Evidence došlé pošty, kontrola správnosti účetních dokladů, účtování přijatých, vydaných faktur a pokladny archivace dokladů. Gastronomie - Herna bar 1 000 Kč Nabízím práci v herna baru na Praze 10. 1.000 Kč plus odměny. Prace pouze přes den. Požadují praxi v oboru, čistý rejstřík. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 73 Kč Zahradníci travnatých ploch, greenkeepeři DĚLNÍK PŘI ZAKLÁDÁNÍ A ÚDRŽBĚ ZELENĚ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidický průkaz B,T, motorová pila, křovinořez, zkušenosti s údržbou zeleně (není podmínka)., Během měsíců říjen - duben se drží zimní pohotovost o víkendech a svátcích, v těchto měsících může začínat pracovní doba o 3,30-4,00 hod. , V zimních měsících je pracovní doba a náplň ovlivněna počasím., Mzda od 73,20 Kč/hod. (dle druhu práce), upřesnění při ústním pohovoru., Zaměstnanecké výhody: prémie 0-50 %, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní-životní připojištění, , První kontakt e-mailem: park.jedu@raz-dva.cz. Pracoviště: Park - sadovnické a krajinářské úpravy s.r.o. jaderná elektrárna dukovany, 675 50 Dukovany-elektrárna. Informace: Polehlová Zdeňka Březina Petr, +420 777 326 184.

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
3

Bouře Fabienne v Česku: popadané stromy, výpadky proudu, přerušené spoje

Marina Abramovičová a její dílo
4 5

Čech napadl v Itálii srbskou umělkyni, praštil ji jejím obrazem po hlavě

Aleš Buksa: Nikdy by mě nenapadlo, že budu podnikat v Africe

/ROZHOVOR/ Aleš Buksa, úspěšný podnikatel, symbol multilevel marketingu, který po revoluci přivedl do bývalého Československa, na odchod do důchodu nemyslí. V Ghaně nově těží vodu, kterou nazval Sky Water.

AKTUALIZOVÁNO

Zeman přijal v Lánech někdejšího Trumpova stratéga Bannona

Americký podnikatel, politik a někdejší hlavní stratég prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon se v neděli na zámku v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. O návštěvě muže, který je známý svými ultrapravicovými názory, informoval Hrad prostřednictvím twitteru.

Z Hongkongu do Pekingu za devět hodin. Má to háček. Na nádraží platí zákony Číny

Lidé cestující mezi Hongkongem a pevninskou Čínou si budou nyní moci užívat jízdy moderním rychlovlakem, který se řítí rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Projekt za miliardy dolarů si ale vysloužil kritiku. Pomocí rychlodráhy totiž Peking může vůči bývalé britské kolonii uplatňovat svou asertivní politiku.

Loď Aquarius naložila dalších 47 migrantů, žádný přístav ji nechce

Záchranná loď Aquarius 2 nabrala ve Středozemním moři 47 migrantů plavících se na člunech ze severní Afriky. Loď původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten ji ale nedávno tohoto práva zbavil. Svou ji poté propůjčila Panama, tu však také bude muset po nátlaku italské vlády stáhnout. Plavidlo nyní nemá kde zakotvit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT