Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

28.9.2017
SDÍLEJ:

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country LifeFoto: Smart Press

Kdy nastal zlom ve vašem přístupu ke stravování, k surovinám, z nichž tvoříte jídla?
Základ jsem měl z dětství. V době, kdy se zdravá výživa začala více dostávat mezi lidi, objevovalo se i u nás doma třeba sušené sójové maso, jáhly, pohanka nebo celozrnný chléb. A hlavně jsme měli zahradu, takže mít na stole spoustu zeleniny bylo u nás na denním pořádku. Také jsme poměrně často navštěvovali jídelny v Brně, kde se po revoluci začala vařit zdravá jídla. Totální zlom však nastal v době, kdy jsem se dostal do Country Life (CL), kde jsem měl každou chvíli možnost zkoušet nové suroviny moderní zdravé výživy.

Jak k tomu přistoupila vaše rodina? Následovali vás hned nebo měli nějaký „mezistupeň“?
U nás doma jíme vše, co se navaří, i když je často těžké, dostat na talíř nové suroviny naší pětileté dceři. Než začala chodit do školky, jedla úplně všechno, potom přičichla k ne příliš zdravé stravě, která se někdy v soukromé školce servírovala, a od té doby taková jídla moc nemusí. Proto se snažím, aby se mnou chodila na trhy a zeleninu si sama osahala a vybrala. I tak je někdy nesnadné motivovat ji, aby všechno snědla.

Jak vlastně poznat, zda skutečně jíme farmářské suroviny, vypěstované podle zásad zdravého pěstitelství?
Myslím, že farmářské trhy v Praze toto zaručují, pak je také důležité vytvořit si ke „svému“ farmáři určitý přátelský vztah. V době internetu je také jednoduché zdroj ověřit a myslím, že žádný farmář nebude proti, když se ho zeptáte, jestli můžete jeho farmu aspoň jednou navštívit, takto jsem na to šel já. Zásadní faktor je prostě důvěra.

Z jakých surovin vy osobně nejraději vaříte a proč?
Samozřejmě především ze zeleniny a bylin. Musí být však doplněny o bílkoviny v podobě luštěnin či produktů z nich (tofu, tempeh, seitan atd.). Často také používáme obilovinynebo různé druhy hub, ořechů či mořské řasy. Jídlo musí být především chutné, ale také velice pestré.

Jsou některé druhy zeleniny, které se objevují téměř ve všech jídlech?
Myslím, že je to kořenová zelenina, a to především mrkev. Dále často používám cibuli a česnek.

Jak je to se znalostí druhů zeleniny v naší populaci? Které druhy zapomenutých druhů se snažíte oživit a jak se vám to daří?
To úplně cíleně nemonitoruji, ale asi se to liší místo od místa. Obecně bych řekl, že na venkově se zelenina pěstuje přímo doma na zahradě, tak se o ní prostě ví víc. Ve městech tomu ale poslední dobou dobře pomáhají právě trhy nebo komunitní zahrádky. Zařazuji v jídlech například kadeřávek, tuřín, vodnici, černý kořen, snažím se ale nápaditě upravovat i takovou klasiku, jako je petržel, celer či dýně. Většinou jsou ohlasy velice pozitivní, často se lidé ptají, co jsme kde použili, a o složení jídla jeví zájem.

Máte nějaké fígle, jak nalákat i zapřisáhlé nejedlíky zeleninových pokrmů? A děti, které často zeleninu odmítají?
Je to o ochutnávání a zkoušení, ne vždy to napoprvé zachutná, každý musí chtít hlavně sám, bez jakéhokoli nucení. Spíš je to o inspiraci, pozitivních příkladech. U dětí je to těžké, často i časově náročné, obzvlášť když k tomu nejsou vedené od začátku.

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Redakce

28.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Kadeřník, holič, barber 35 000 Kč

BarberLand Prague rozšiřuje svůj tým, pokud miluješ svou práci, jsi zodpovědný, chceš pracovat přímo v centru Prahy 1, kousek od metra Muzeum, chceš pracovat v přátelském prostředí, napiš, ozveme se zpět.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 900 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci - fasádníci - obkladači - sádrokartonáři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Práce na pracovištích zaměstnavatele na území ČR., , Požadavky: , Praxe v oboru, trestní rejstřík bez záznamu, samostatnost, spolehlivost, dobrá pracovní morálka, , Zájemci se mohou hlásit - kontaktní osoba pan Petr Kobliha:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kobliha.petr@email.cz;, - telefonicky (10,00 - 14,00hod.) na čísle 773 931 420;, - osobně (pondělí a středa v 11,00hod.) na adrese místa výkonu práce , , Místo výkonu práce: BEST-MONT. STAV s.r.o., Svépomoc IV č.p. 1615/26, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Best-mont. stav s.r.o., Svépomoc IV, č.p. 1615, 750 02 Přerov 2. Informace: Petr Kobliha, +420 773 931 420.

Služby - Ruční mytí aut 30 000 Kč

Hledáme nové zaměstnance do zavedeného provozu ruční myčky v obchodním centru. Práce v centru Prahy, přátelský kolektiv, nadstandardní ohodnocení.

Management - Management Ředitel 59 500 Kč

Výrobní a techničtí náměstci (ředitelé) v průmyslové výrobě Náměstek/kyně ředitele výroby. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 59500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MK, Pracoviště: Lihovarská 1378/11, Ostrava - Radvanice, Předem volat na č. 774 423 139 a domluvit si schůzku., , Požadavky: vysokoškolské vzdělání., Jazyková výbava: korejština na úrovni C2, angličtina na úrovni C1., Zaměstnanecké výhody: stravenky, mobilní telefon.. Pracoviště: Gefest material s.r.o., Lihovarská, č.p. 1378, 716 00 Ostrava 16. Informace: Anna Suchánková, +420 774 423 139.


Tomáš Skřivánek
7

Pohledem Tomáše Skřivánka: Proč mají Google a Facebook platit

Herec František Švihlík
4

Zemřel herec František Švihlík. Hrál v Četnických humoreskách

Neomluvitelné vyhnání Němců, Antisoros a vězni svědomí v Rusku: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

Český rozhlas chce propustit přes 100 lidí, zaměstnanci píší otevřený dopis

Pracovníci Českého rozhlasu (ČRo) společně s odbory jasně odmítli chystané hromadné propouštění. Na dnešní mimořádné schůzi představili Otevřený dopis proti nesystémovému propouštění zaměstnanců. O práci by mohlo přijít více než 100 zaměstnanců. 

Budeme mít nové výsadkové lodi vlastní konstrukce, pochlubili se Rusové

Rusko začne po roce 2020 stavět univerzální výsadkové útočné lodi, určené k přepravě vrtulníků. Ještě předtím chce ale dokončit konstrukci nové velké výsadkové lodi, schopné převážet tanky. Uvedla to ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na zástupce velitele námořnictva Viktora Bursuka.

Vyhnání Němců bylo neomluvitelné, řekla Merkelová. Zeman hluboce nesouhlasí

Pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, ačkoli tehdejší události byly následkem nacistické diktatury. Ve středu to prohlásila v Berlíně při vzpomínce na oběti vysídlení německá kancléřka Angela Merkelová. "Hluboký nesouhlas" s jejími slovy už vyjádřil český prezident Miloš Zeman. Nesouhlasí s ní ani premiér Andrej Babiš.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT