Srnec, jelen, daněk a kanec mají velmi chutné a jemné maso, ovšem čím jsou kusy starší, tím je maso tužší a hůře stravitelné. Z ptáků žijících divoce v přírodě se po kulinářské stránce těší velké oblibě bažant.

Zvěřinu je třeba odblanit, a aby nebyla suchá, protahujeme maso, zvláště větší kusy na pečení, slaninou. Zvěřinu před kuchyňskou úpravou je lépe naložit do marinády, maso bude křehčí, chutnější a stravitelnější.

Nejběžnější marináda je octová nebo připravená z bílého či červeného vína. Maso však můžeme naložit i do kyselého mléka, kde ho necháme na chladném místě zakryté dva až tři dny, přičemž mléko každý den vyměníme a maso obrátíme.

KANČÍ MEDAILONKY S JABLKY A BRUSINKAMI

Ingredience:

600 g kančí kýty bez kosti, vývar dle potřeby (i z kostky), 2 menší jablka, 100 ml červeného vína, 1 lžíce mletého jalovce, 2 lžíce másla, 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 4 lžíce brusinkového kompotu na ozdobení, 30 g másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Z kančí kýty nakrájíme medailonky (asi po 75 g), zlehka je naklepeme, po okrajích nepatrně nařízneme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je, opepříme, ochutíme mletým jalovcem a na rozehřátém oleji je osmahneme po obou stranách. Přidáme lžíci másla, podlijeme červeným vínem a pod pokličkou dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme medailonky vývarem.

Mezitím podusíme na zbývajícím másle oloupaná a na plátky nakrájená jablka.

Hotové medailonky obložíme na talíři podušenými jablky, ozdobíme kopečkem brusinek a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Podáváme s opečenými bramborami.

ZVĚŘINOVÉ RAGÚ NA HOUBÁCH

Ingredience:

600 g srnčí (jelení nebo daňčí) kýty, 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 3 velké cibule, 1 konzerva oloupaných krájených rajčat (asi 400 g), 100 ml bílého vína, 100 - 200 ml vývaru (i z kostky), 250 ml kysané smetany, 1 lžička hladké mouky, hrst listové petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Odblaněnou kýtu nakrájíme na kostky, mírně osolíme, opepříme a po všech stranách na oleji opečeme.

Opečené maso vyjmeme a v témže tuku necháme zesklovatět nadrobno pokrájené cibule, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a chvíli je dusíme pod pokličkou, dokud nepustí šťávu.

Pak přidáme opečené maso, podlijeme vše vínem, a když se vydusí, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme trochu vývarem a dusíme za občasného podlévání zbytkem vývaru dál doměkka.

Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, vmícháme nasekanou petrželku a povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem a kouskem citronu.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.