Podle údajů České asociace pojišťoven bylo ke konci roku 2005 pojištěno na 1,8 mil. domácností. V tuhle dobu bylo ale v ČR registrováno 3,7 mil. bytů, takže pro pojištění domácností je v Čechách ještě značný tržní prostor.

Omyly, na které doplatíme

Tiskový mluvčí pojišťovny Generali Mario Böhme říká, že mnohá už existující pojištění domácností jsou nedostatečná a že by bylo vhodné je přepracovat. Lidé jsou mnohdy podpojištění, protože průběžně nezohledňují změny ve vybavení svých domácností. To se následně může projevit při škodě, protože pojišťovna může úměrně snížit vyplácenou částku.

Pokud chcete být dobře pojištěni, měli byste pravidelně dopojišťovat soupis věcí patřících do domácnosti. Böhme ale upozorňuje ještě na jeden rozšířený omyl. Někteří lidé si myslí, že když pojistí jen stavbu, tak mají pojištěny i všechny věci, které stavba uvnitř obsahuje. Na takovou úvahu doplatí. Rozlišují se věci movité a nemovité, a to bez ohledu na to, jestli je pojištění sjednáno individuálně, nebo nabízeno v rámci balíčků produktů. Dejme si praktický příklad. Pokud váš pes vylije misku s pitím na plovoucí podlahu a vy budete mít pojištěnou jen domácnost, pravděpodobně od pojišťovny nic nedostanete. Podlaha je součástí stavby a pojištění domácnosti se na ni nevztahuje. V této souvislosti můžeme zmínit zajímavý nápad připojištění pojišťovny Wüstenrot. V rámci balíčku pojištění bydlení (pojištění rodinného domku či bytu) nabízí i možnost cestovního připojištění rodiny. Vztahuje se na rodiče a děti do 21 let a je platné po celý rok na neomezený počet cest po celém světě.

Asistence řeší váš problém

Asistenční služby čili bezprostřední pomoc na místě v okamžiku vzniku škody nabízí třeba pojišťovny Allianz, Generali nebo ČSOB. Podle manažéra AXA Assistance Tomáše Mrnky může asistence obsahovat jak konkrétní pomoc řemeslníků při drobných závadách v bytě, tak organizační a poradenskou pomoc při řešení nejrůznějších záležitostí včetně sousedských sporů nebo okamžitý zásah při velkých škodách, kdy je nutno vystěhovat celou rodinu a okamžitě nabídnout náhradní ubytování. V případě neočekávané nemoci zajistí asistence dočasné hlídání dětí a domácího zvířectva.

Murphyho zákony

Jaroslav Besperát, ředitel obchodu České podnikatelské pojišťovny, radí, abyste se při sjednávání pojištění nezapomněli zeptat na výluky z pojištění. Nikdo nechceme, aby při škodě začaly platit Murphyho zákony sjednané pojistky, která se vztahuje na všechno kromě toho, co se nám doopravdy stalo. Každý musí při sjednávání pojištěnísám posoudit, která rizika ho nejvíce ohrožují a která by nejvíce poškodila rodinný rozpočet. Besperát také upozorňuje na věci umělecké a historické ceny a sbírky. Ty je nutno v rámci pojištění domácnosti připojišťovat podle zvláštního režimu.

Nová cena pojištění

Pojištění je také třeba sjednávat na takzvanou novou cenu. Nová cena garantuje, že za zničené předměty dostanete tolik, za kolik by obdobné předměty (křesla, nábytek) byly v okamžiku vzniku škody zakoupeny na trhu. Naproti tomu při pojištění na starou cenu se odečítá amortizace vždycky. Některé pojišťovny také umožňují zohlednit rozdíl v cenách v důsledku inflace valorizací pojistné částky. To znamená, že stanovená maximální hodnota pojištěných věcí se u pojištění domácnosti ročně zvyšuje s mírou inflace. Jiné pojišťovny tuto praxi uplatňují většinou jenom u pojištění staveb.