Kombinace slaného a sladkého není ani v české kuchyni zcela neznámá. Jsou dochovány staleté recepty na pokrmy z ryb, ptáků či divočiny v kombinaci s ovocem. Šetrnou tepelnou úpravou získáme zcela nové a nevšední chuťové zážitky.
KRŮTÍ KAPSA S NIVOU A MERUŇKAMI
Ingredience:
1 větší krůtí prso, 200 g nivy, 50 ml smetany, 4 meruňky, 4 snítky rozmarýnu, trochu vývaru (i z kostky), 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, sůl, pepř
Postup:
Do krůtího prsa vyřízneme kapsu, kterou naplníme nivou promíchanou se smetanou a vypeckovanými a na kousky pokrájenými meruňkami. Kapsu zašijeme kuchyňskou nití nebo sepneme párátky a mírně osolíme, opepříme. Po obou stranách maso zprudka opečeme na plotně na oleji a na másle.
Pak přemístíme maso do pekáče i se šťávou, přidáme snítky rozmarýnu, podlijeme trochu vývarem a za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou pečeme zvolna doměkka.
Upečená prsa krájíme na plátky. Vhodnou přílohou je bramborová kaše nebo jinak upravené brambory.
VEPŘOVÉ KOTLETY S BROSKVEMI
Ingredience:
4 vepřové kotlety, 2 broskve, 2 lžíce medu, 1 stroužek česneku, ½ citronu, 150 ml vývaru (i z kostky), 100 ml bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, kousek oloupaného, strouhaného zázvoru, trocha hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl
Postup:
Vepřové kotlety po obvodu nařízneme, naklepeme, zalijeme vínem smíchaným s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a zázvorem a necháme aspoň čtyři hodiny uležet v chladu. Občas je obrátíme.
Kotlety vyjmeme, osu- šíme, osolíme, lehce poprášíme moukou a v kastrolu na oleji a na másle po obou stranách opečeme. Podlijeme je marinádou, pokapeme medem, sójovou omáčkou, vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka.
K téměř měkkým kotletám přidáme oloupané, vypeckované a na kousky pokrájené broskve a dodusíme společně. Vhodnou přílohou je rýže.
Poznámka:
Kotlety u kosti trochu nařízneme nebo je můžeme částečně zbavit kosti, maso se pak lépe propeče.
MERUŇKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM
Ingredience:
12 meruněk, 250 g polotučného měkkého tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 40 g moučkového cukru, 50 g mandlových hranolků nebo plátků, několik lístků máty peprné
Postup:
Půlky vypeckovaných meruněk nakrájíme na menší kousky. Přidáme je do tvarohu se dvěma třetinami našlehané smetany a společně promícháme i s ovocem.
Tvarohový krém rozdělíme do misek a povrch ozdobíme zbývající šlehačkou, nasucho opraženými mandlovými hranolky nebo plátky a lístky máty peprné.
Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.