Návštěvníci se každý rok mohou těšit na okurkové pokrmy, nápoje a speciality, vyhlášení soutěže o nejlepší sterilovanou okurku a nejlepší rychlokvašku či na kulinářskou show.

PUTIMSKÉ NUDLIČKY

Ingredience:

500 g vepřové kýty, 2 sterilované okurky, 2 velké papriky (červená a zelená), 1 velká cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hořčice, 200 ml hovězího vývaru (i z kostky), několik kapek worcesterské omáčky, 25 g moučného másla (1 lžíce másla umíchaná s 1 lžící hladké mouky), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Na oleji zprudka opečeme na nudličky pokrájené maso, osolíme je, opepříme a vyjmeme. Ve zbylém tuku necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli s nudličkami paprik, přidáme moučné máslo, orestujeme, zakapeme rajčatovým protlakem a hořčicí, vrátíme zpět maso, zalijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, zakápneme worcesterskou omáčkou a ještě krátce podusíme.

Jako příloha se hodí dušená rýže nebo šťouchané brambory.

SVÍČKOVÁ STROGANOV

Ingredience:

600 g hovězí svíčkové, 2 sterilované okurky, 100 g žampionů, 2 cibule, 100 g šunky, 100 ml bílého vína, 100 ml hovězího vývaru (i z kostky), 100 ml kysané smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Svíčkovou nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Přidáme drobně nasekanou cibuli, pokrájené plátky žampionů a za stálého míchání dále opékáme. Zaprášíme moukou, promícháme, podlijeme vínem, po chvíli vývarem, zakapeme rajčatovým protlakem, hořčicí a zvolna podusíme doměkka. Pokrm pak dochutíme citronovou šťávou, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zjemníme smeta- nou, přidáme kapary, na- krájené okurky a už jen krátce prohřejeme.

Podáváme s rýží, těstovinami nebo hranolky.

Poznámka:

Pokrm pochází z Ruska, a to z 18. století, kdy si ho v Novgorodu připravovali tamější bohatí kupci stroganovci.

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA

Ingredience:

400 ml bešamelové omáčky (1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, asi 400 ml mléka, smetany či vývaru), 4 sterilované okurky, trochu cukru, trochu citronové šťávy nebo octa, 1 lžíce másla na osmahnutí okurek, sůl, pepř

Postup:

Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou postupně pomocí metly ředíme studeným mlékem. Vaříme zvolna asi 20 minut, aby omáčka neměla moučnou chuť. Do bešamelu vmícháme na kostičky nakrájené okurky osmahnuté předem na másle, dochutíme nepatrně cukrem, citronovou šťávou nebo octem, osolíme a opepříme. Omáčka by měla mít jemně nakyslou chuť.

Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.