V Domažlicích strážníci v současné době evidují 6 osob bez střechy nad hlavou, které v zimních měsících pravidelně kontrolují. V případě silných mrazů totiž hrozí, že by tyto osoby mohly umrznout nebo mít jiné vážné zdravotní obtíže, způsobené dlouhodobým pobytem v nízkých teplotách," zmínila mluvčí městské policie Věra Říhová.

Poslední obchůzku bezdomovců strážníci provedli v úterý

„Všechny jsme informovali o silnějších mrazech v noci na středu, které předpovídali meteorologové," uvedla Říhová.

Místa, kde se lidé bez domova v Domažlicích zdržují, mají strážníci dobře zmapovaná. „Není pravidlem, že bez střechy nad hlavou jsou jen osoby bez jakýchkoliv příjmů, řada lidí bez domova pobírá důchod či sociální dávky, jejichž výše by jim dovolila zaplatit si alespoň pokoj na ubytovně a zimu tak v bezpečí a větším pohodlí bez problémů přečkat. Tyto osoby si ale zvykly na denní režim bez povinností spojených se zaměstnáním a bez jakýchkoliv omezení. Bezdomovci si navíc zvykli na lidský soucit v podobě darovaných peněz k nákupu potravin, které však téměř se stoprocentní jistotou investují do alkoholu či cigaret, o čemž svědčí sbírky nedopalků a lahví na místech, kde žijí," konstatovala Říhová.

Domažličtí strážníci spolupracují s Odborem sociálních věcí a zdravotnictví města Domažlice, s jehož pracovnicemi provádějí společné kontroly. Při nich nabízejí možnosti, jak stávající životní situaci změnit. Život na ulici však bezdomovci vnímají zpravidla již jako zcela normální a o žádnou pomoc nestojí," uzavřela mluvčí strážníků.

Příklad z Kolovče

Lidem bez domova a dalším potřebným se snaží v případě potřeby pomáhat i ve většině dalších měst v domažlickém regionu, například i v Kolovči.

„Nyní tady žádného člověka, který by žil na ulici, nemáme. Snažíme se lidi, kteří se ocitli v těžké životní situaci podchytit, dát jim práci a poskytnout jim bydlení v obecním bytě, samozřejmě s podmínkou, že omezí alkohol, gamblerské hry a podobně," zmínil kolovečský starosta Václav Pergl. „Kontrolujeme je, jak hospodaří s penězi. V minulosti jsme tady jednoho člověka, který se ocitl bez domova, měli. Hlavně přes zimu jsme se mu snažili poskytnout potřebné zázemí. On si však svůj osud sám vybral. Nyní se už v obci nevyskytuje," popsal starosta.

Čtěte také:

Daruj kabát bezdomovcům, vyzývají lidé
Kralupští bezdomovci využívají teplých židlí
Omrzliny, ukrývání. Mráz je pro bezdomovce problém, noclehárny se plní