„Bydlíme s přítelem v činžáku, prostory pro grilování nemáme. S kamarády si proto domluvíme termín, kdy se sejdeme ve Stromovce, vezmeme přenosný gril a každý si přinese jen pár plátků masa a zeleniny. Odpadá složitá příprava i úklid," říká Hana Dubská a zároveň si pochvaluje příjemné prostředí oblíbeného parku.

Zdaleka ne všude je ale možné přijít s vlastním grilem a pustit se do přípravy jídla, o rozdělávání ohně nemluvě. Magistrát momentálně spravuje v parcích a lesoparcích metropole osm piknikových míst, kam je možné přijít s přenosným grilem a dalších osm s ohništěm.

Tři stanoviště najdete ve Stromovce, dvě na Hvězdě a na Vítkově. Dále je možno grilovat na Petříně, v Divoké Šárce, Kunratickém lese, Ďáblickém háji, Hostivařském lesoparku, Chuchelském háji, Hloubětíně, Motole a Prokopském údolí. Mimo to také radnice Prahy 14 na břehu Kyjského rybníka zřídila plochu s ohništěm pro piknik.

Lesníci příležitostně doplňují dřevo

Na jmenovaných místech obvykle najdete lavice, odpadkové koše, případně stůl. U samotných ohnišť navíc lesníci příležitostně doplňují dřevo. Pod přístřešek se schováte na piknikových místech v Kunratickém lese, Divoké Šárce a Ďáblickém háji. Do Stromovky pak nemusíte nosit ani gril, u Šlechtovy restaurace vám ho za 400 korun půjčí.

Grilování v parcích samozřejmě má svá pravidla. Je například nutné dodržovat po 22. hodině noční klid, respektive s opékáním masa či zeleniny skončit. V pražských lesích máte ještě hodinu k dobru. Rezervovat si předem místo není možné. Často se tedy stává, že je už obsazeno. Navíc musíte počítat s tím, že v blízkosti piknikových míst nebývají ani toalety, nebo pitná voda.

Vystoupit z tramvaje a opéct si maso

Zájem mezi Pražany je velký. Budování dalších míst v parcích a lesích přesto zatím v plánu není. „Nemohou vznikat všude, protože musí splnit všechny bezpečnostní požadavky. Navíc je v sezoně nutný kompletní úklid minimálně třikrát v týdnu, protože se zde hromadí velké množství odpadků," vysvětluje mluvčí Lesů Prahy Petra Fišerová. Podobně se vyjádřil také mluvčí magistrátu Vít Hofman. Piknikových míst je dnes prý už dostatek.

Přesto už za rok by se mohlo začít grilovat i přímo v některých ulicích metropole. Začátkem května se na sedmi místech v Praze objevily stolky a židličky. Na Smíchovské a Cihelné náplavce, v holešovické tržnici, Na Letné u metronomu nebo v kampusu ČVUT v Dejvicích mají primárně sloužit k odpočinku.

„Když bude projekt fungovat, mobiliář dál rozšiříme. Jedním z nápadů je i vybudování grilů," prozradil mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy Adam Švejda.

Kam jít v Praze grilovat s přáteli?

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Anketa: Kde rádi grilujete?

Jan Kučera: Griluju pravidelně. Máme zahradu. V Praze občas potkám lidi, kteří si dělají piknik, ale grilovat jsem ještě nikoho neviděl. Mám dojem, že se oheň někde v parcích po Praze dělat může, ale kde, to nevím. Kdyby mě někdo na grilování pozval, všechno připravil, určitě bych do toho šel. Ale takovou příležitost asi nedostanu. Budu muset nad tím zapřemýšlet a kdyžtak něco sám vymyslet někde mimo zahradu.

Linda Gahlertová: Když jsme chtěli jít někam grilovat nebo si udělat piknik, jeli jsme s kámoši mimo Prahu. Mám ráda grilování. Jen v poslední době nemám na žádné takové aktivity čas. Ráda bych si ale zase někam zašla. Kdybych měla podvědomí o tom, kde se grilování dá udělat, určitě bych toho využila. Ale vůbec netuším, kde se po Praze dá grilovat. Víc míst na grilování bych ocenila.

Lucie Špátalová: Grilování mám ráda, stejně jako se mi líbí si zajít na piknik. Těším se na léto, to snad něco s kamarády vymyslíme. Dřív jsme chodili do Kunratického lesa, tam je grilování povolené. Byli jsme tam asi dvakrát a vyvedlo se to. V okolí ani žádné jiné místo není, kde se může dělat oheň. Líbilo by se mi, kdyby bylo u nás na Praze 4 třeba v každém větším parku místo, kde si můžete udělat grilování.

Martina Moricová: Chodím grilovat každý rok během léta na Petřín. Máme tam už jedno místečko, kde rozděláme oheň a vytvoříme improvizovaný gril z věcí, co máme u sebe. Posledně jsme využili prázdný malý sud, v kterém jsme ten oheň rozdělali. Jinak mi přijde, že po Praze jsou místa, kam si můžete jít udělat grilování, jen se o tom asi málo ví.

Miroslava Pěkná: S rodinou hodně grilujeme na zahradě. Jinak grilovat jsem chodila spíš tajně. Prostě jsme si vybrali s kamarády nějaké místo a zkusili to. Někdy nastal problém, tak jsme se sebrali a šli pryč. Samotnou by mě zajímalo, kde jsou nějaká místa na grilování v Praze. Třeba by se mi líbilo mít nějaké hezké místo pro dělání ohně u nás v Modřanské rokli, ale ta je chráněná, tak nevím.

Vladimír Velký: Griluju rád, hlavně s rodinou a přáteli. Jelikož máme domek se zahradou, tak spíš podnikáme zahradní grilovačky, než že bychom šli někam do parku. Vím, že dcery se občas sebraly a šly si udělat piknik někam do parku do centra Prahy. Já nepostrádám místa v Praze ke grilování. Myslím si, že po Praze určitě nějaká místa budou, kam lidi můžou zajít.

Čtěte také: Židle a stolky jsou v ulicích. Mají oživit veřejná místa