„Letos v únoru jsme začali s přípravou dokumentů pro stavební řízení. V zadním traktu objektu navíc vznikne zcela nová část – parking. Na to potřebujeme územní rozhodnutí. Příprava a vyřizování všech potřebných povolení a průzkumů potrvá jeden rok," řekl Burian a dodal, že letos budou také celý dům vyklízet.

„V rámci příprav se musíme vypořádat s historickými, architektonickými a technologickými aspekty, a navíc z pozice investora stavby musíme pečlivě posuzovat, aby se nám projekty vyplatily," dodal ředitel developmentu CPI Group Igor Klajmon s tím, že firma chce v objektu zachovat všechny historické prvky.

Luxusní apartmány

V minulosti se o využití chátrající budovy hodně spekulovalo. Mluvilo se například o tom, že tam vznikne hotel. To ale padlo a CPI plánuje v rámci rekonstrukce postavit 20 apartmánů, které nabídne k pronájmu. „I vzhledem k lokalitě s výhledem na Pražský hrad se zaměříme na luxusní segment – hlavně zahraniční podnikatele, kteří budou v Česku pobývat rok a déle, a také na diplomaty," řekl Burian. Většina apartmánů bude mít dispozice 2+kk, pár jich bude větších.

Historie domu U Kundraticů sahá do 12. až 13. století. Tvoří ho dva renesanční objekty s gotickými sklepy a částmi přízemí, v baroku byl objekt přestavěn. Od roku 2005 ho vlastní společnost U svatého Michala. Bez nájemníků je od roku 2009, od té doby opuštěná budova chátrá. Nevhodným chováním ho poškodili i někteří bývalí nájemníci, kteří v něm údajně chovali i zemědělská zvířata.

Národní památkový ústav dům eviduje mezi 54 památkami, které v Praze považuje za nejohroženější. Jeho databáze uvádí, že dlouhodobé zanedbání běžné údržby domu zapříčinilo havárii pavlačí či špatný stav fasády. Právě na špatný stav domu chtěla mimo jiné upozornit skupina squatterů, kteří do něj loni v srpnu vnikli a na čas ho obsadili.