Pastinák se pěstuje již 3000 let. Před příchodem brambor  do Evropy se využíval  nejen k jídlu, jako vařená příloha, k přípravě polévek, kaší nebo společně s ostatní kořenovou zeleninou k dušení masa, zvěřiny a ryb, ale také k léčení revmatismu, plynatosti a neuróz. Má také močopudné účinky, ale v současné době je využíván pro tyto účely pouze v lidovém léčitelství.

Zdroj vitaminu C

Pastinák se od petržele liší větší mohutností kořene, s průměrem v horní části až pět centimetrů. Jeho velkou předností, při srovnání s petrželí, je nenáročnost. Snáší osluněné i mírně zastíněné  stanoviště,  nepotřebuje  vyšší  dávky hnojení a závlahu vyžaduje pouze v době extrémního sucha. Chorobami a škůdci trpí pouze výjimečně. Nesnáší pouze půdy kyselé nebo čerstvě vyhnojené.

Vysokou výživnou hodnotu kořenům dodává obsah bílkovin a třikrát vyšší obsah cukru, než má například mrkev. Ze všech kořenových zelenin má pastinák nejvyšší obsah vitaminu C, dále vyniká obsahem draslíku, vápníku, fosforu a aromatických silic. Chuť kořenu je mírně nasládlá, kořenitá. Petrželi ale musíme přiznat jemnější chuť a vůni. Na rozdíl od jemnější petržele poskytuje pastinák více než dvojnásobné výnosy.

Mráz mu dodá chuť

Pastinák se pěstuje z výsevu semen, který je možné uskutečnit ve dvou termínech. Bud brzy na jaře, nejčastěji v březnu až dubnu, nebo opět na podzim, v průběhu září až začátku října. Řádky volíme asi 30 centimetrů od sebe. Vzchází za dva až čtyři týdny a rostlinky rostou velmi pomalu. Osvědčuje se pracnější způsob výsevu, a to po třech semenech do řádku na vzdálenost asi deseti centimetrů, s následným vyjednocením. Vyjednocené rostlinky se zásadně nevysazují, vzhledem k jemnému kořínku se neujímají.

Kořeny se mohou sklízet od července, kdy jsou ještě nedorostlé, a využívat jako polévková zelenina. Většinou se ale sklizen ponechává až na říjen, kdy začnou žloutnout listy. Po namrznutí získávají kořeny mnohem lepší chuť.

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 25. května od 11.50 hodin na TV Prima: vítězný recept kulinářské soutěže Minigrilování, nátěry pergoly a zahradního nábytku

Více na www.telereceptar.cz/denik.

Ludmila Dušková