KORKOVITOST LISTŮ MUŠKÁTŮ

Chtěla bych Vás poprosit o radu s převislými muškáty. Na rubu listu se mi udělaly velké tvrdé hnědé fleky, které nejdou ani sedřít. Přitom tam nevidím žádného živočicha, ale fleky se vesele šíří z listu na list. Zálivku provádím dvakrát týdně společně s hnojivem. Prý by to mohla být houba, ale co s ní? Děkuji. Kateřina Pieruchová, Kojice

Jedná se o takzvanou korkovitost listů, která se objevuje u převislých muškátů. Nejde ale o žádnou houbovou chorobu nebo poškození škůdci, nýbrž o fyziologickou poruchu. Na vině bývá nadměrné zalévání nebo nerovnoměrný přísun vody. Znamená to tedy, že původcem je sám pěstitel.

Porucha se projevuje zvětšením povrchových buněk a tvorbou drobných zelených zduřenin. Takto zvětšené buňky později odumírají a hnědnou, což se navenek projevuje korkovitostí.

Ochrana je preventivní, vyplatí se používat kvalitní propustné substráty a zalévat rovnoměrně, bez zbytečného přelévání. Pokud jsou rostliny vystaveny povětrnostním podmínkám, tedy dešťovým srážkám, je nutné mít na dně pěstebních nádob drenáž alespoň pět až deset centimetrů z keramzitu nebo drobného štěrku a dostatečné množství odtokových otvorů.

NEDOSTATEK VÁPNÍKU U JABLONÍ

Prosím o radu, jak moc je důležitý vápník pro jabloně a jak se projevuje jeho nedostatek. Alois Měchačka, Kováčská Ves

Nejznámější projev nedostatku vápníku je fyziologická (též hořká) pihovitost (respektive skvrnitost) jablek, při které vznikají pod pokožkou plodů propadlé ostrůvky nahnědlého a hořkého pletiva.

Porucha se vyskytuje zejména na mladých stromech nebo u velkých plodů, a to především u citlivých odrůd. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, to je na vegetačních vrcholech, na plodech nebo okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.

U jabloní se první ošetření doporučuje provést na počátku července a je třeba ho opakovat v intervalech deseti až 14 dnů až do doby sklizně. K ošetření je možné použít speciální listové hnojivo Wuxal Kalcium.