Na takové ploše se vyplatí použít vyčesávač, který je dodáván jako příslušenství rotačního kypřiče půdy. Ocelové pruty snadno a rychle vyčešou veškerý mech.
Pokračujeme v základním řezu jabloní a hrušní. Dbáme na to, aby byly koruny řídké, odstraňujeme převislé a křížící se větve a zahušťující jednoleté výhony. Kvalitní ovoce je vždy na mladém dřevě, tj. na jednoletých až tříletých větvích. Větší rány ošetříme proti houbovým chorobám buď stromovým balzámem, latexem s přídavkem fungicidu, štěpařským voskem nebo Kambilanem. Vyvážeme a ohýbáme větve u ovocných stěn a štíhlých vřeten. Na jednoleté výhony lze využít různá těžítka nebo drátěná ohýbadla.
Do konce března roubujeme a přeroubováváme všechny peckoviny, v některých případech i jádroviny. Podmínkou pro úspěšné roubování jsou nenarašené rouby. Volíme obyčejnou nebo anglickou kopulaci, sedélkování, popřípadě kozí nožku. Při roubování vždy dbáme na to, abychom se nedotýkali řezných dosedacích ploch a měli ostré nože.
Koncem března můžeme již do pařeniště, skleníku nebo případně doma za okno vysévat košťáloviny, jako jsou kedlubny, květák, kapusta či brokolice. Hotová sadba je přibližně za šest týdnů.
Často se setkávám s tím, že zahrádkáři používají k ochraně porostů nekvalitní postřikovače, které vytvářejí hrubé kapky. Tím dochází ke špatnému pokrytí rostlin, k velké spotřebě postřikové kapaliny a nadměrně se zatěžuje i životní prostředí. Dle vlastních zkušeností doporučuji postřikovače společnosti AKP, které postřikovou kapalinu dokonale rozmlží, pokryjí tak velmi dobře ošetřované porosty a spotřeba postřikové kapaliny je podstatně menší. Bližší informace o nich naleznete na webu.
Petr Kumšta