První přízemní mrazíky znamenají poplach pro zahrádkáře.
„Naštěstí jsem už sklidil cibuli, ale budu muset honem sebrat rajčata, aby mi je nezničil mráz. Škoda, že mrazíky ještě chvilku nepočkaly, nestačily mi ještě všechny dozrát," říká František Pospíšil z Domažlic, který na své zahrádce tráví každou volnou chvilku.
Podle Alexandra Kubáčka, předsedy domažlických zahrádkářů, však není důvod k panice.
„Může být ještě nádherně teplo. Každopádně je nutné, aby každý zahrádkář sledoval počasí. V této době je třeba hlídat hlavně teplomilné rostliny, jako jsou například rajčata, papriky, okurky. Ranní mrazíky by mohly zbylou úrodu zničit," radí Kubáček s tím, že každý zahrádkář má dvě možnosti.
„Pokud má čas a chuť si pohrát, může tyto rostliny klidně nechat na záhonu, ale je nutné je přikrývat bílou netkanou textilií. Druhou možností je úrodu sklidit. Pokud jsou na keřících ještě zelená nedozrálá rajčata, mohou se klidně otrhat, klidně i s větvičkou, dát do lísek a v teplé a tmavé místnosti krásně dozrají. Nemají ale už bohužel tak dobrou chuť," pokračuje Kubáček.
Pozor je třeba dávat i na tykve a hlízy květin, které by mohl mrazík zničit.
Naopak současné počasí je ideální pro dozrávání jablek.
„Večerní a ranní zima kombinovaná s teplem přes den nahrává krásnému dozrávání jablek. Právě těmito změnami se začínají měnit škroby na cukry. Ovocnáři jsou za toto počasí velmi rádi, neboť jablíčka budou nádherně vymalovaná. Začátkem října nás čekají dvě výstavy, jedna v Německu a druhá v Klatovech, kde se budeme moci pochlubit nádhernými plody," dodal Alexandr Kubáček.