MRKVOVÉ KOLÁČKY S HROZINKAMI

Suroviny:
100 g mrkve nastrouhané najemno, 1 hrnek vařené rýže, 2 lžíce vypraných hrozinek, 2 lžíce pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra
z 1 pomeranče, 150 g hladké mouky (špaldové), 1 prášku do pečiva, 1 lžíce mleté skořice, špetka muškátového květu, špetka soli, 100 g másla, 1 hrnku přírodního cukru, 2 vejce

Postup:
V míse smíchejte nastrouhanou mrkev s rýží, hrozinkami, pomerančovou kůrou a šťávou. V jiné nádobě smíchejte suché součásti: mouku a koření. V mixéru ušlehejte máslo s cukrem do krému a postupně přidávejte i vejce. Pak smíchejte všechny součásti na těsto a nalijte do vymazané kulaté koláčové formy a pečte asi 40 až 60 minut při 180 °C. Nebo vykrajujte lžící malé koláčky, které upečte na pečicím papíře asi za 15 minut.

SALÁT S KLÍČKY, JABLKY, MRKVÍ A KEDLUBNOU

Suroviny:
1 až 2 jablka, 1 mrkev, 1 velké kedlubny (zelí), 2 hrsti mungo klíčků, nasekaná zelená petrželka (kopr)

Na zálivku:
olivový olej, sůl, citronová šťáva z 1 citronu

Postup:
Omytou a oloupanou zeleninu a omytá neloupaná jablka pokrájejte na nudličky nebo nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s klíčky, zálivkou a nasekanou petrželkou. Místo kedlubny lze použít také syrové bílé hlávkové zelí a místo petrželky kopr.