Dalším důvodem pro prořezávání stromů je usnadnění manipulace ve větvích při sklizni. Provést správný řez není až tak náročné, musíte však mít určité znalosti.

Proč prořezávat?

Kladete-li si otázku zda je řez stromů důležitý, pak odpověď zní jednoznačně ano. Nezbytná fotosyntéza probíhá pouze tehdy, když k listům a plodům proniká dostatek světla. Správně provedený řez způsobí, že koruna stromu je otevřená slunečnímu záření. Tak v ní bude moci všude vznikat dostatek cukru pro sladké, chutné plody. Ochutnáte-li plody stromů, které nebyly nikdy prořezány, rychle zjistíte, že nejsou moc chutné a že jim chybí sladkost, charakteristická pro plody správně ošetřovaných stromů. Po řezu budou plody také zdravější, jelikož bez něj jej snáze napadají houbové choroby, jako například strupovitost nebo různé hniloby. Tyto choroby se šíří tím silněji, čím déle jsou stromy a keře vlhké. Po odborně provedeném řezu ovocné dřeviny rychleji osychají a šíření choroboplodných zárodků je tak podstatně omezeno. Odměnou jsou zdravé, velké a chutné plody.

Správný čas na zimní řez

Zimním řezem se rozumí řez v období vegetačního klidu, zpravidla bývá zahajován v předjaří v únoru nebo březnu a ukončován v době rašení pupenů. V začátku období zimního řezu se začínají řezat odrůdy odolnější vůči mrazu. Pokračuje se dále odrůdami citlivějšími na mráz. Silný zimní řez vyvolává mohutný růst nových výhonů, které se tvoří na úkor zakládání květních pupenů, proto je nutné přistupovat k řezu s opatrností a rozmyslem. Při zimním řezu odstraňte odplozené dřevo. Jestliže se některé části větví ohnou velmi silně dolů, je nutné je odlehčit a sesadit je na vodorovně rostoucí výhon. Dále odřízněte všechny výhony rostlé dovnitř koruny a ty, které zastiňují níže postavené větve. Vyholení vnitřku koruny předejdete tak, že budete při řezu dbát na to, aby se uvnitř tvořily nové výhony a mladé letorosty. Nesmíte také nechat přehoustnout výhony, jež se tvoří na vnějším okraji.

 Tip odborníka:

„Správným řezem dosáhnete také toho, že vaše stromy neporostou až do nebe. Jejich výšku omezíte tím, že vrchol kmene seříznete až po některé nižší rozvětvení. Tím si trochu zjednodušíte krkolomné úkony na vysokém žebříku při sklizni a péči o strom, radí Milena Göpfertová, ředitelka OBI Karlovy Vary.

Rozdělení řezu podle provedení

  • Řez krátký: jde o mírný a mělký řez, kdy se ponechává dlouhá část řezaného výhonu. Tento řez podporuje plodnost.
  • Řez dlouhý: jde o řez hluboký, kdy se ponechává krátká část výhonu. Je to silný druh řezu, který podporuje vegetativní růst.

Mezi těmito dvěma způsoby existuje ještě přechodný typ, a sice řez střední, při kterém se odstraňuje zhruba polovina řezaného výhonu.

Jak přistupovat ke konkrétním stromům?

Hrušně jsou citlivější na nízké teploty než jabloně. Už po slabším namrznutí dřeva se na stromech vytvářejí vlky, které se odstraňují zjara při základním řezu nebo začátkem léta. Hrušně velmi dobře snáší i hluboké zmlazení.

Třešně hluboký řez nesnáší příliš dobře a jsou velmi citlivé na dobu provedení řezu, kdy zcela nevhodná je doba koncem podzimu nebo v zimě. Udržovací řez se omezuje jen na nezbytnou míru.

Višně mají podstatně vyšší nároky na udržovací řez než třešně. Koruna višní se doporučuje udržovat pravidelným každoročním prosvětlovacím řezem (u třešní 2-3 leté intervaly). U odrůd se sklonem k vyholování větví je nutné zkracování všech dlouhých, odplozených výhonů.

Slivoně jsou zpravidla druhy bujného růstu. Dřevo slivoní je křehké a větve v ostrých úhlech se pod tíhou plodů často vylamují. Cílem řezu u plodících stromů je zabránění oslabení růstu. Při délce vegetačních přírůstků alespoň 40 cm se provádí pouze udržovací řez, pokus se délka přírůstků přes vegetaci zkracuje, provádí se mírný zmlazovací řez.

U meruněk se řez provádí zásadně během vegetace. Důležitý je zde řez letní prováděný koncem května nebo začátkem června. Vhodný termín udržovacího řezu je po sklizni. Jemný zmlazovací řez by se měl provádět souběžně s udržovacím řezem. Jemný průběžný zmlazovací řez (do 2-3letého dřeva) se provádí na začátku vegetace při rašení. Hlubokému zmlazovacímu řezu u meruněk je lépe se vyhnout a není nutný, pokud se jemný zmlazovací řez provádí pravidelně.

Broskvoně pozitivně reagují na řez prováděný při začátku rašení až do odkvětu. Letní zásahy v červnu až srpnu jsou prosvětlovacího charakteru. V plné plodnosti stromů se řezem reguluje plodnost a růst letorostů.

Vybavte se vhodným nářadím

Pro odstraňování malých výhonů použijte jednoruční nůžky. Na silnější výhony použijte silnější nástroje, například obouruční nůžky s převodem pro snazší střih nebo zahradnickou pilku. K dostání jsou i nůžky s otočnou rukojetí, která se pohodlně přizpůsobuje úhlu, ve kterém stříháte. Pákové nůžky s delšími držadly se drží obouruč a dokážete s nimi vyvinout daleko větší sílu, nehodí se ale do korun stromů, kde je omezena manipulace. Pákové nůžky navíc zvětší dosah vašich rukou. Někdy je obtížné dosáhnout na spodní část výhonu, tudíž je zapotřebí použít teleskopické nůžky. Ty umožňují provést řez z větší vzdálenosti. Vynikající přístup do koruny stromů získáte pomocí univerzálních zahradních nůžek, tzv. housenic. Nastavitelná střihací hlava a střihací mechanizmus s velkým převodem dovolují rychlé, pohodlné a bezpečné střihání větví. Veškeré potřebné nářadí seženete například v hobbymarketech OBI.

Dbejte na to, abyste použili vždy čisté nářadí a nezanesli do stromu řezem infekci.  Seříznuté větve a vrcholový terminál ošetřete stromovým balzámem nebo štěpařským voskem. Po použití nářadí ihned očistěte a skladujte jej na vhodném místě (čistém a suchém).

Více najdete na www.obi.cz.