Podle historiků Solvay ve vile možná nějaký čas bydlel, rozhodně se tam ale nenarodil.

Velkou vilu v Neštěmicích ruské servery nabízejí opakovaně. Prodává ji společnost, jejímž společníkem je i ruský rocker Nikolaj Aruťunov. Ten se prý domu, který nechal uvnitř upravit, rozhodl zbavit kvůli zaneprázdněnosti.

Například ruský server VIP Castle, který se specializuje na luxusní sídla, chce za objekt 450 tisíc eur, což je kolem 12 milionů korun. Tvrdí, že pětipatrová vila v Železné ulici má 50 pokojů na podlahové ploše 1450 metrů. K tomu je téměř hektarový pozemek.

Jiná realita

Nabídku doprovází řada fotografií. Od luxusních interiérů, které připomínají vybavením nějaký zámek, až po upravenou zahradu. Skutečnost na místě je ale jiná.

Zahrada za plotem s ostnatým drátem není vůbec upravená, a pomalu zarůstá křovím. Na přístupové cestě je vidět, že tady pouze občas někdo projde.

„Nikdo tam nebydlí. Když tam někoho vidíme, tak to bývají policisté, kteří tu něco řeší," tvrdí žena ze sousedního domu.

Podle místních dům nikdo nikdy trvale neobýval. Pamatují tam několik silvestrovských oslav, letos ale žádnou nezaznamenali.

Narodil se v Belgii

Server tvrdí, že vila je rodným domem slavného belgického chemika Ernesta Solvaye. To ale historici odmítají jako nesmysl.

„Dům patřil k Solvayově továrně, dnešnímu Tonasu. Sloužil pro potřeby ředitelství. Ale rozhodně to nebyl jeho rodný dům. Maximálně v něm mohl nějakou dobu bydlet," uvedl Martin Krsek z ústeckého muzea.

Podle Wikipedie se Ernest Solvay narodil 16. dubna 1836 v belgickém městě Rebecq. Jeho firma do Čech přišla v roce 1904. V Ústí úzce spolupracovala se Spolchemií.