Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rychlé jablečné dezerty

Také vaše loňská jablka uložená ve sklepě už ztrácejí na šťavnatosti? Víme, co s nimi.

4.5.2013
SDÍLEJ:

Moučníky s jablky u nás mají tradici. Hlavní ingredience roste v každé zahradě. Foto: Shutterstock.com

S přicházejícím jarem vyklízíme sklípky a komory. Nejen loňské brambory a zelenina potřebují přebrat, ale také jablka už ztrácejí na své plnosti a šťavnatosti. To ale není důvod je odhodit do kompostu. Stále je můžete využít.

V posledním vydání Receptáře jsme ukázali několik jednoduchých receptů, jak je využít v kuchyni. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte je. Hodit se budou po víkendovém obědu a skvěle poslouží také jako rychlá záchrana při neočekávané návštěvě.

LEHKÝ JABLEČNÝ MOUČNÍK

Suroviny:

1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 2 vanilkové pudingy, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce oleje, 2 lžíce kokosové moučky, voda

Příprava:

Jablka nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce se silným dnem. Přilijte jen nepatrné množství vody a jablka rozvařte na hladkou kaši. Poté v půl litru vody rozmíchejte pudingy s vanilkovými cukry a za stálého míchání vlijte do připraveného jablečného rozvaru.

Poté ještě dvě minuty vařte a nalijte do dortové formy vymazané olejem a vysypané kokosovou moučkou. Vychlazený dezert podávejte s čerstvou domácí šlehačkou.

Tip:

Pokud nemusíte řešit kalorie, můžete formu vyložit dětskými piškoty a přidat do rozvaru kousek másla. Dezert můžete vylepšit také tím, že po nalití poloviny rozvaru do formy přidáte jednu krémovou vrstvu z tučného tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a limetkovou nebo citrónovou šťávou. Tuto vrstvu nakonec ještě překryjete druhou polovinou jableč- né hmoty.

KOLÁČ Z DĚTSKÉ KRUPICE

Suroviny:

300 g nastrouhaných jablek, 3 vejce, 1 lžíci oleje, 20 dkg moučkového cukru, 9 lžic dětské krupice, 2 lžíce kakaa, ½ prášku do pečiva

Příprava:

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Žloutky potom utřete do světlé pěny s moučkovým cukrem a přidejte kakao. Do takto připraveného základu těsta vmíchejte nastrouhaná jablka, dětskou krupici a tuhý sníh z bílků.

Na samotný závěr ještě nezapomeňte přidat prášek do pečiva. Těsto vlijte do připravené, olejem vyma- zané a hrubou moukou vysypané formy. Moučník poté vložte do rozehřáté trouby a pečte 40 minut při 170 stupních Celsia.

Oba dezerty jsou velmi snadné na přípravu a rozhodně vás nezklamou! 

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 5. května od 12.00 na TV Prima family:

přírodní repelenty

schodiště do zahrad

péče o trávníky

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

4.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Předvolební debata Deníku: Ivan Bartoš
51

V televizi zabodoval Bartoš, Babiš nenadchl

Londýnské City, místo, kde sídlí světové finanční instituce.
8

Banka Goldman Sachs by mohla odejít z Londýna kvůli brexitu, naznačil její šéf

Osvobozené, ale v troskách. Syrské město Rakká bylo během bojů úplně zničeno

Město Rakká, které představovalo hlavní syrskou pevnost Islámského státu, bylo dobyto, ale je zničené, plné výbušnin a bez elektřiny a tekoucí vody.

O obchodu se zatím bavit nebudeme, odmítla Merkelová Mayovou

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová a nizozemský premiér Mark Rutte zamítli žádost britské premiérky Theresy Mayové, aby se téma jednání o brexitu přesunulo na obchod.

Uberu roste konkurence. Lyft dostal od Googlu miliardu

Americký gigant Lyft ve čtvrtek oznámil, že obdržel investici jednu miliardu od společnosti Google Alphabet. Částka mu má pomoci k tomu, aby lépe obstál proti konkurenčnímu Uberu, který na trhu sdílené dopravy ve Spojených státech vede.

Nejstarší česká univerzita dnes volí nového rektora

Univerzita Karlova v Praze bude dnes volit rektora. Funkci šéfa největší a nejstarší univerzity v Česku obhajuje současný rektor Tomáš Zima, který školu vede od února 2014. Proti němu kandiduje biolog Jan Černý, který je od roku 1990 prvním kandidátem na rektora z přírodovědecké fakulty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení