Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

27.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karolína Havlíčková

VEPŘOVÁ PEČENĚ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

Ingredience:

800 g vepřové kýty, 1 kg hroznového vína, 1 cibule, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžička skořice, ½ citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Šťávu z hroznového vína vymačkejte přes síto a zachyťte v misce. Hrst hroznového vína nechte stranou na později. V pekáčku potřeném olejem zprudka osmahněte po všech stranách osolené a opepřené maso, které jsme předem svázali kuchyňskou nití, aby drželo tvar.

Maso vyjměte a na zbylém tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli. Kýtu vraťte do pekáčku, podlijte trochou šťávy z hroznového vína, vmíchejte cukr, skořici, citronovou šťávu, poloviční množství nasekaných ořechů, zakryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do středně vyhřáté trouby.

Pečte asi 30 minut a podlévejte zbývající vymačkanou hroznovou šťávou, případ- ně vodou.

Potom maso odkryjte a dopečte dočervena. Než vytáhnete maso z trouby, přidejte k němu na pět minut hrst rozpůlených a zrníček zbavených bobulek hroznů.

Maso podávejte s vypečenou šťávou, posypané na- sekanými ořechy a s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

100 g kukuřičných lupínků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 45 lžic moučkového cukru, 2 hrsti hroznového vína

Postup:

Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. Do pohárů vrstvěte střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a rozpůlené, vypeckované bobulky hroznového vína. Podávat můžete jako dezert i ja- ko snídani.

SALÁT S HROZNOVÝM VÍNEM A DRŮBEŽÍM MASEM

Ingredience:

400 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200 g hroznového vína, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g ementálu, 125 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari koření, cukr podle chuti, lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Medailonky z kuřecích nebo krůtích prsou nakrájejte na nudličky, poté maso osolte, opepřete a na oleji a na más- le opečte.

Vychladlé ho dejte do salátové mísy. Přidejte nadrobno nasekaný celerový řapík (předem škrabkou zbavený vláken), rozpůlené a zrníček zbavené bobule hroznového vína a na kostičky pokrájený ementál.

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, trochou cukru, kari kořením, špetkou soli a zlehka pomalu vmíchejte do salátu.

Podávejte vychlazený s plátky bagety.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

27.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Donald Trump
2 5

Donald Trump nebude po boku Hitlera, Stalina či Merkelové? Skandální

Podzemí. Ilustrační foto.
6

Pražské podzemí se otevírá. Odborníci představí nepřístupné chodby

Občan na Hradě? Českou politiku chce vyléčit „čtyřicetiletý kluk“ Marek Hilšer

/REPORTÁŽ Z PŘEDVOLEBNÍ KAMPANĚ A SETKÁNÍ S VOLIČI/ Zkoumá mozkové nádory, tančí tango a nebojí se ozvat, když se někde děje bezpráví. Teď chce být prezidentem. V osm hodin ráno už před Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze panuje čilý ruch. Blikající sanitky přivážejí pacienty a bojují o drahocenné sekundy. Na protější straně silnice, v Anatomickém ústavu, se čas naopak zastavil. Studenti medicíny tu zrovna začínají první cvičení na pitevnách. 

Komentář Kateřiny Perknerové: Vojtěch Filip, génius reálpolitiky

Komunistická strana Čech a Moravy vyhrála sněmovní volby. Tedy ne na první dobrou, ale na druhou ano. Ačkoli skončila až pátá se 7,76 procenta hlasů, její předseda Vojtěch Filip dokázal za poslední měsíc to, co nikdo před ním.

Zpívající rozhodčí a bezdomovcem po své vůli: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 24. listopadu 2017.

Ladislav Špaček: Na Hrad jsem nastoupil s platem 15 tisíc

ROZHOVOR / FOTOGALERIE / Na setkání s někdejším poradcem prezidenta Václava Havla, pedagogem, spisovatelem, novinářem a mistrem v oboru etikety jsem se těšil. I když mírné obavy, jak se správně chovat ve společnosti Ladislava Špačka, jsem měl. Nebyly na místě. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT