Podobné případy se v agendě Nejvyššího soudu čas od času objevují, přičemž obvykle se soud staví za nájemníky. Aktuální kauza je ale výjimečná délkou problematického nájemního vztahu. Majitelka vodu a teplo podle verdiktu nezajišťovala nejméně v letech 2004 až 2012, přičemž navíc ještě v roce 2010 požadovala vyšší nájemné.

Okresní soud v Chebu loni v září potrestal ženu za neoprávněný zásah do práva k domu či bytu dvěma měsíci vězení s 1,5 roku dlouhou podmínkou. Verdikt potvrdil Krajský soud v Plzni. V dovolání k Nejvyššímu soudu. Tvrdila, že se justice řádně nevypořádala se všemi důkazy a okolnostmi. Díl zodpovědnosti za spory podle ní nesla i nájemnice. Prý například zjistila, že krade elektřinu.

NS ale nenašel důvod k zásahu. Občanskoprávní neshody mezi pronajímateli a nájemníky nejsou nijak vzácné, připomněl soud, v této kauze však majitelka překročila hranice trestního práva. „Její jednání bylo vedeno zřetelným úmyslem docílit vystěhování poškozené, k čemuž použila nelegální prostředky a postupy," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Janem Bláhou.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství, které se k dovolání vyjádřilo, nelze odhlédnout ani od celkové situace v domě. „Bylo prokázáno, že obviněná tím, že neplnila podmínky i vůči ostatním nájemcům, tyto de facto donutila k tomu, aby opustili dům," napsali žalobci ve vyjádření.

Šikanování nájemníků může majitele domů v extrémním případě přivést až do vězení. V roce 2008 NS potvrdil nepodmíněný trest pro majitele domu v Praze, který na více než rok odpojil nájemnici vodovodní přípojku do bytu. Odpojení vody muž zdůvodňoval tím, že důchodkyně neměla platnou nájemní smlouvu a v bytě byla závadná elektroinstalace.