Rodinný dům je snem mnoha lidí. Dříve, než se pustíte do samotné stavby, je třeba si spoustu věcí ujasnit. Zvažte své finanční možnosti. Kamenem úrazu při stavbě rodinného domu jsou, bez většího překvapení, peníze. S cenou sice lidé obvykle počítají, neradi si ale připouštějí nemalé „doplňkové“ výdaje.

Otevřený oheň působí sice velmi romanticky, ale s moderními pasivními či nízkoenergetickými domy nejde dohromady.
Vytápění dřevem může být ekologické, když víte, jak na to

Dům s sebou nese i nutnost zafinancovat oplocení, příjezdovou cestu, pohon brány, samozřejmě nábytek, a to pro začátek minimálně ten vestavěný. Počítat byste měli i s určitou finanční rezervou, odborníci doporučují mít v záloze asi 10 % původní odhadované ceny, a to především v případě, že dům je řešený subdodavatelsky.

* Magazín Bydlení vychází v rekordním rozsahu
* 56 stran 

Právě subdodavatelský systém, kdy několik firem provádí jednotlivé práce, je velmi oblíbený, protože oproti realizaci na klíč přináší určitou finanční úsporu, vyžaduje ale náročnou koordinaci a kontrolu prací. V návaznosti na to s sebou nese i problém prokazování záruk. Svépomocná výstavba je obecně v naší zemi poměrně oblíbená, opět je na místě poctivě zvážit rozsah svého umu a cenu svého času. Navíc ne každá technologie se pro svépomoc hodí.

BydleníZdroj: DeníkRealizace na klíč je nepochybně nejsnazší cestou k vysněnému domu, je ale logicky nejdražší. Dům se už dnes automaticky nerovná zděná stavba. Na výběr máte kromě oblíbeného zdění také dřevostavby, systém ztraceného bednění, domy z masivních prefabrikovaných dílců…

Pro laika jsou to náročná rozhodnutí, proto byste je měli dělat společně se zkušeným partnerem. U individuálního domu by to měl být architekt s širokou základnou ověřených smluvních partnerů, u typového projektu zase realizační firma s dostatkem referencí, a pokud možno vzorovým domem. A rozhodně se vyplatí zajistit si nad stavbou nezávislý dohled.

- V příloze se dočtete i to, které tapety dodají interiéru švih.

- Víte, že největším nepřítelem v ložnici je roztoč? Jak se tohoto dotěrného tvora zbavit? I to se dočtete v magazínu Bydlení

Deset kreativních nápadů, co vyrobit ze starých dveří

Michal Karafiát: Design by měl sloužit lidem

Designér Michal KarafiátZdroj: Archiv M. KarafiátaZatím byl známý především jako úspěšný designér sedacího nábytku. Nyní Michal Karafiát vyměnil nábytek za skleněná svítidla.

Proč opouštíte navrhování nábytku?
Byla to pro mě velmi zajímavá zkušenost, ale každý jednou dospěje do bodu, kdy potřebuje změnit prostředí, naučit se něco nového, někam se posunout. Sklo mě vždy fascinovalo, navíc pracovat pro předního českého výrobce svítidel na světové úrovni je čest.

Začínal jste ve firmě Böhm…
Ano, zpočátku to byl samozřejmě trochu šok, ale zkušenost k nezaplacení. Denně jsem se pohyboval ve výrobě a učil se. To je důležitá část procesu samotného designu – zjistit co nejvíc informací o dostupných technologiích.

Roletové a žaluziové překlady
Překlady nejen nad okna, ale také pro venkovní zastínění

Jak dlouho trvá, než se „narodí“ nový kus nábytku?
Od zadání nového designu, přes rešerše a návrhy, skicování, modelování produktu ve 3D a schvalování se pokračuje výrobou modelů (například z kartonu) a po dalším schválení mohu pracovat na přípravě výrobní dokumentace. Po vyrobení prototypu je nutné podklady upravit a zachytit případné nedostatky. Zhruba po čtyřech měsících je model pohovky připraven do sériové výroby.

Pokračování rozhovoru s Michalem Karafiátem najdete ve čtvrtečním magazínu Bydlení.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami už od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Deník Slevový týden.Zdroj: Deník