Ačkoliv v českých domácnostech je pořád ještě nejrozšířenější grilování masa a uzenin doplněné zeleninou, sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Navíc jsou další alternativou pro vegetariány. Díky nenáročné přípravě je přitom zvládne udělat i začátečník.

V alobalu

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu. Použít můžete především různé tvrdé sýry nakrájené na kostky, ze kterých můžete vyrobit různé špízy, které doplníte uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo papriky. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjete alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs přelít kysanou smetanou, jogurtem nebo vlastnoručně vyrobenou marinádou.

Sýrům můžete ponechat jejich vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny, nebo využít ostřejších druhů koření.

Hermelín se uvnitř krásně roztéká a na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Proto je při manipulaci s tímto sýrem důležité nepoškodit jeho celistvost, jinak vyteče.

Příprava hermelínu na grilu je jednoduchá. V misce smíchejte obsah sáčku s grilovacím kořením a dvě až tři polévkovými lžícemi oleje. Hermelíny obalte v připravené směsi a zabalte do alobalu. V žádném případě nebalte sýry do původní folie. Hermelín v alobalu dejte na rozpálený rošt a grilujte pět až 10 minut z každé strany (upravte podle zkušenosti s vlastním grilem).

Neobsahují tuk

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu můžete spolu s tvarůžky napichovat i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat.

Tvarůžky jsou jedním z druhů sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžete doplnit i uzenou slaninou. Kořenit můžete podle chuti, ale se solí buďte opatrní. Tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Z ostatních sýrů přichází v úvahu kozí, tvarohové sýry typu lučina, niva nebo tavené sýry. Ty se používají spíše jako doplněk různých směsí z uzenin nebo zeleniny. Sýry na směs nastrouhejte nebo rozdrobte.

Ke grilovaným sýrům se podává především pečivo. Aby bylo křupavější, můžete ho potřít olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilovat.

Filip Lukeš