V průběhu června letošního roku dodala společnost OZO Ostrava do zhruba 130 tisíc ostravských domácností třídílný set tašek na třídění odpadu, jejichž prostřednictvím chtěla zkvalitnit a zjednodušit Ostravanům systém třídění odpadu ve městě a posunout třídění odpadu od barevných kontejnerů před domem přímo k samotným občanům do bytu. Tašky na třídění odpadu byly do ostravských domácností dodávány v průběhu měsíce června, a to formou anonymní distribuce – třídílné sety tašek byly zavěšovány na kliky bytů či branek oplocení rodinných domů. K sadě tří tašek v barvách kontejnerů – žlutá, modrá, zelená – na separaci odpadu byla přibalena i tištěná brožura s podrobnějšími informacemi k třídění jednotlivého typu odpadu.

Tašky do všech domácností

„Naším záměrem bylo doručit tašky do všech ostravských domácností. To se nám úplně stoprocentně nepovedlo, respektive v některých lokalitách byly tašky ve větší míře z klik obyvatel bytů odcizeny. Pokud jsme tuto skutečnost včas zjistili, byl v průběhu června a července v domě proveden druhý roznos tašek. Někteří Ostravané si také sami náhradní set tašek vyzvedli přímo v naší společnosti," říká k roznosu tašek ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda a upozorňuje na to, že pokud některý Ostravan separační tašky na své klice nenašel a má o ně zájem, může si přijít ještě do konce měsíce srpna vyzvednout náhradní set tašek zdarma, a to do provozoven OZO Ostrava v Kunčicích a v Přívoze či do sběrného dvora v Porubě.

Praktické - plastové a omyvatelné

Separační tašky se setkaly s pozitivním ohlasem, lidé jsou spokojeni s jejich praktičností. Tašky jsou plastové a omyvatelné, takže je lze používat opakovaně, a podle prvních zjištění plní účel, k němuž byly určeny. „Koncem července jsme mezi Ostravany provedli rychlou anketu spokojenosti. Přestože vzorek respondentů nebyl dostatečně reprezentativní, i tento bleskový průzkum nám přinesl zajímavé informace.  Zjistili jsme například, že více než dvě třetiny oslovených Ostravanů, kteří tašky obdrželi, je k separaci skutečně používají a odpad třídí. Přitom oceňují jak jejich kvalitu, tak i jejich vzhled či velikost, i když asi 17 procent respondentů by uvítalo, kdyby byly separační tašky ještě o trochu větší. Z oslovených obyvatel Ostravy pak minimálně 15 procent začalo odpad třídit až po doručení setu tašek na třídění odpadu. Což jsou velice pěkné a pozitivní výsledky," říká k výsledkům kampaně na třídění odpadu tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová a podotýká: „S odstupem několika měsíců, pravděpodobně v listopadu tohoto roku, máme v plánu uspořádat rozsáhlejší dotazníkový průzkum, abychom zjistili, jestli lidem tašky třídění odpadu usnadnily, případně jaké procento z nich k třídění přivedly. To, jestli a o kolik procent se zvýší produkce vytříděného odpadu v Ostravě, však budeme schopni vyhodnotit nejdříve za rok, a to proto, že množství a složení odpadu se liší i podle ročního období. Věříme ale, že v meziročním srovnání bude nárůst vytříděného odpadu znát."

Den otevřených dveří

Každý, kdo třídí odpad (ať už do nových tašek, či jinak) a zajímá ho, co se s ním po jeho odvozu děje, má nyní jedinečnou příležitost se to dozvědět. Společnost OZO Ostrava chystá na sobotu 8. září Den otevřených dveří ve svém areálu v Ostravě-Kunčicích, kde návštěvníkům chce především ukázat, jak se tříděný odpad dotřiďuje a zpracovává.

(zdroj: SILVER B.C., s. r. o.)