Myšlenka je taková, že obec zajistí infrastrukturu a poté zájemcům prodá parcely, na nichž si budou moci postavit své domy. Velikost pozemků se pohybuje mezi sedmi sty až devíti sty metry čtverečními.

Čtvrtky za kostelem se nacházejí u místního kostela zasvěceného Janu Křtiteli. Obci se již podařilo vykoupit všechny potřebné pozemky. „Je to jediná možnost, kde můžeme stavět. Podle územního plánu jsme toho měli vytipovaného více, ale to neprošlo," řekl Tihelka.

Poptávka po místu ke stavbě v Uhřicích je velká. Obci se již ozvali zájemci o bydlení ve Čtvrtkách. Pro mladé rodiny může být lákadlem například nová, letos otevřená školka či další vybavenost obce. „Veškerá stavební místa jsou pryč, nemáme již z čeho brát," zmínil se starosta. Zájem je ale i o již postavené domy. Cenu za metr zatím obec nezná, bude ji určovat až podle nákladů.

S možným vysvětlením velkého zájmu o bydlení v Uhřicích přišla kyjovská realitní makléřka Irena Pavlíková. Podobné obce jsou totiž populární u obyvatel Brna. „Dojíždění do práce například ze Žarošic či Uhřic není pro lidi z Brna žádný problém. Co jsem měla domy v Žarošicích, tak to byla velmi krátká inzerce. A v devadesáti procentech případů po nich sáhli Brňané," nastínila Pavlíková. Žarošice leží jen několik kilometrů od Uhřic směrem na Kyjov, od Brna jsou tedy dál než Uhřice. Pavlíková poukázala i na to, že lidé z Uhřic a Dambořic, ale také například Násedlovic, inzerují prodej svých domů spíše v Brně než na Kyjovsku, mají tam větší šanci.

S podobným záměrem na výstavbu domů, byť v jiném měřítku, přišli již dříve v nedalekých Dambořicích. Tam už se staví první z celkem pětasedmdesáti rodinných obydlí.

Obec si přípravu obytné zóny rozdělila do dvou fází, první s dvaapadesáti, druhou s třiadvaceti domy. „Nyní je prodaných dvacet parcel první fáze, další čekají na katastrálním úřadě na vklad vlastnického práva," uvedl dambořický starosta Zbyněk Pastyřík. Prodej parcel druhé etapy začne v prvním čtvrtletí příštího roku a měl by být hotový v roce 2018. Zájem o stavění v Dambořicích je velký. I díky cenám parcel – padesát korun bez daně za metr čtvereční. Pastyříka zájem těší, vadí mu ale ztráta času, který obec strávila vyřizováním požadavků stavebních úřadů.