Kromě technického zabezpečení, které se vyplatí svěřit odborníkům, musíme také řešit legislativu spojenou s kácením stromů. Abyste si mohli na zahradě pokácet starý strom, museli jste o to dosud požádat obecní úřad. Vyhláška, která platí od loňského roku, to měla zjednodušit, ve skutečnosti to spíše zamotala.

Nadále zůstává v platnosti, že do obvodu kmene 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů se nemusí žádat o povolení, pokud nejsou součástí významného krajinného prvku.

Nyní se však žádá například při kácení stromořadí a při kácení souvislých ploch nad 40 m2, byť splňují uvedené parametry, kde se nově chrání nejen stromy, ale i porosty keřů. U silnějších stromů musel dříve majitel žádat místně příslušný odbor životního prostředí o povolení, na základě kterého pak mohl strom pokácet. Nová vyhláška je svázaná se stavebním zákonem, takže kácet bez povolení může jen majitel, který má v místě trvalé bydliště. To znamená, že chataři a chalupáři musí žádat o kácení stejným způsobem jako dosud.

Vyhláška neplatí ani pro rodinné domky se zahradou, kde lidé třeba i mají trvalé bydliště, ale nemají zahradu oplocenou pevným plotem, pouze živým, což už se nepovažuje za stavbu.

Více se dozvíte na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Jan Kopřiva