V centru, na jehož vzniku se podílelo České vysoké učení technické Praha, je v provozu například největší instalovaná baterie v republice. "Obsazeno máme momentálně zhruba 20 procent kapacity. Preferujeme zájemce z řad firem zabývajících se metodikou nízkoenergetických budov a stavebními technologiemi, které se blíží tomuto tématu," uvedl při dnešním slavnostním otevření centra manažer RG Group pro vědu a výzkum Jiří Šnajdar.

Projektem začal vznikat už před šesti lety

Majitelé centra hovoří o nejmodernějších prostorech v Písku a areálu budoucnosti. Uvedli, že se připravují na situaci, kdy během dvou let budou muset být podle evropských standardů všechny novostavby pasivní. "Toto platí pro objekty nad 1 500 m2 již od roku 2018, od roku 2020 bude nařízení platit pro všechny nové objekty včetně rodinných domů, administrativních, obchodních a výrobních budov," uvedl Šnajdar.

"Uvítáme samozřejmě zejména organizace, které s námi mohou spolupracovat na projektech a které ocení technologické vybavení centra. Možná je také spolupráce na připravených veřejných zakázkách, výzkumu a vývoji programů," uvedla manažerka centra Pavla Setničková Nováková.

Pro své fungování má centrum k dispozici několik obnovitelných zdrojů energie

"Tři různé druhy fotovoltaických elektráren, geotermální vrty a větrné elektrárny," uvedla Setničková Nováková.

U těchto obnovitelných energií je možnost ukládání a jejich následné využití. Centrum je vybaveno různými druhy baterií, kde se nadbytečná energie ukládá pro další využití. "Máme k dispozici také největší baterii v České republice, její kapacita je 800 kWh," uvedl Šnajdar. "Současně je možné využívat podzemní nádrž o kapacitě až 700 m3, pro využití při vytápění budovy nebo chlazení objektu," dodal.

Centrum se nachází naproti Technologickému centru, které funguje od roku 2012 a zaměřuje se na podporu a rozvoj prodeje informačních a komunikačních technologií. Ve své době bylo prvním střediskem v Česku, které poskytovalo hardwarové i softwarové cloudové služby zákazníkům ve veřejné i komerční sféře. Jeho vybudování vyšlo na 450 milionů korun