Regenerace sídliště naváže na letos dokončenou revitalizaci sídliště Osvobození. „Zatímco předchozí sídliště se zhruba 1000 byty jsme dělali na sedm etap, sídliště Dukelská je menší. Má polovinu bytů a etapy budou tři. Pokud by šlo vše podle plánu, měli bychom příští rok udělat první etapu a pak v každém dalším roce zbývající," řekl vedoucí odboru územního plánování a rozvoje Jiří Plášil.

Panelové sídliště vzniklo v 70. a 80. letech. Cílem projektu je odstranit současný nevyhovující stav sídliště a veřejných prostranství. „Chceme sídliště vylepšit po architektonicko-estetické stránce, chceme změnit dopravní situaci," uvedl Kolařík. S lidmi už radnice o revitalizaci sídliště diskutovala koncem srpna.

Město se bude snažit žádat o dotaci na první etapu z programu ministerstva pro místní rozvoj Podpora bydlení z části na podporu regenerace panelových sídlišť.

V první etapě se budou upravovat stávající pěší trasy, budou se stavět nové. Na volných prostranstvích vzniknou cvičební prvky pro dospělé i prolézačky pro děti. Sídliště získá nové lavičky, upraví se a osejí zelené plochy, upraví se keře a stromy, případně vysadí nové.

Kolik bude stát kompletní regenerace sídliště, zatím nelze podle Plášila vyčíslit.