JEHNĚČÍ KÝTA S JARNÍM ŠPENÁTEM

Suroviny na maso:
800 g jehněčí kýty, 200 g kořenové zeleniny, 1/2 l černého piva, 5 stroužků česneku, 1 snítka rozmarýnu, 4 dcl hovězího vývaru, 2 lžíce tomatového protlaku, 1 kávová lžička cukru krystal, sůl, olej na smažení
Ilustrační foto.Suroviny na špenát:
400 g listového špenátu, 50 g másla, 2 stroužky česneku, sůl
Suroviny na polití:
0,5 dcl kvalitního olivového oleje, citronová kůra z půlky citronu, 2 snítky tymiánu, 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice, 10 kuliček rozdrceného černého pepře
Postup:
Maso naporcujte na tenké plátky, osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji, potom vyndejte. Do výpeku přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, orestujte dozlatova, přidejte protlak, sůl, cukr, rozmarýn a pivo. Pak zalijte vývarem, vložte zpátky maso a nechte péct v troubě při 130 °C asi tři hodiny. Pak maso vyjměte, omáčku propasírujte a vyvařte, až zhoustne. Maso vraťte zpět a prohřejte v hotové omáčce. Pak smíchejte v misce olivový olej, citronovou kůru, tymián, hořčici a dobře promíchejte. Na rozpuštěném másle lehounce orestujte česnek, přidejte špenát, osolte a znovu krátce orestujte. Upečené maso naložte na talíř, doplňte špenátem a přelijte hořčicovým přelivem. Podávejte s noky nebo mladými brambory.

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

Suroviny:
1 kg masa (vepřová plec, uzený bůček, kuřecí maso), sůl, 500 g starších housek, 750 ml masového vývaru, mletý pepř, muškátový oříšek, 6 vajec (zvlášť žloutky a bílky), 4 lžíce nasekaných mladých kopřiv (nebo po 2 lžících nakrájené pažitky a sekané petrželky), tuk
Postup:
Maso uvařte každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjměte, nechejte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Housky rovněž nakrájejte na kostičky, zalijte teplým vývarem, promíchejte a přidejte k nim nakrájené maso. Troubu předehřejte na 180 °C. Nádivku osolte, opepřete, okořeňte strouhaným muškátovým oříškem, přidejte kopřivy (pažitku, petrželku) a 6 žloutků. Opatrně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do nádivky. Naplňte vymazanou zapékací formu a hlavičku pečte čtyřicet až 50 minut. Hlavičku můžete podávat teplou i studenou s čerstvou zeleninou či kyselou okurkou.

JARNÍ SALÁT S VEJCI

Suroviny:
nejméně dva druhy listových salátů (hlávkový, římský či ledový salát, rukola, polníček…), natvrdo uvařená vejce, dvě lžíce kaparů, 2 jarní cibulky, 100 g měkkého kozího sýra, panenský olivový olej, balsamikový ocet, čerstvě mletý pepř, sůl
Postup:
Uvařená vajíčka oloupejte a podélně je pokrájejte na čtvrtiny nebo osminy. Omytý salát rozprostřete na servírovací talíř, nasypte na něj kapary a jarní cibulku. Pokapejte olejem a posolte. Přidejte vejce, sýr, opepřete a pokapejte balzamikem.

BYLINKOVÉ PALAČINKY S CHŘESTEM

Ilustrační foto.Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky, 4 vejce, 400 ml mléka, sůl, čerstvé bylinky
Suroviny na náplň:
150 šunky/slaniny, 500 g chřestu
Surovina na bešamelovou omáčku:
50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, pepř, popřípadě muškátový oříšek, strouhaný sýr nebo parmezán, olej na pánev
Postup:
Chřest očistěte a pět minut lehce povařte. Sceďte a vodu si nechte. Z mouky, vajec, mléka a soli připravte řídké palačinkové těsto. Bylinky rozsekejte a vmíchejte do těsta. Na pánvi upečte palačinky, nemusí být moc tenké. V kastrolu rozpusťte máslo a přidejte mouku. Zalijte mlékem, dobře promíchejte, povařte, okořeňte a odstavte. Do zapékací mísy nalijte po dně část bešamelové omáčky. Na palačinky položte v plátcích šunky zabalený chřest. Palačinky zamotejte a pokládejte do zapékací mísy. Zalijte zbytkem bešamelu, posypte sýrem a v rozehřáté troubě na 180 °C zapékejte asi 30 až 35 minut.

ZELENÁ POLÉVKA

Suroviny:
olivový olej, 1 bílá cibule, 1 stroužek česneku, 350 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 1 větší cuketa, 1 velká brambora, 500 ml zeleninového vývaru (i z kostky), 150 až 200 g mladých špenátových lístků, malý svazek čerstvé máty, sůl a pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte olej, osmažte cibuli a ke konci i česnek. Pak přidejte hrášek, cuketu a bramboru, zamíchejte a zalijte vývarem. Vařte zhruba 15 minut. Pak nasypte hrsti špenátu, přidejte mátu, osolte a opepřete. Povařte a promixujte na hladko. Posypte odloženými mátovými lístky, pokropte olivovým olejem, a podávejte.

PLNĚNÁ VAJÍČKA

Suroviny:
4 vejce, 1 lžíce zakysané smetany, 1 smetanový sýr (50 g), 5 lžic francouzského dresinku, 2 lžíce nasekané pažitky, 3 špetky řeřichy, 2 špetky soli, 1 rajče
Postup:
Vejce uvařte natvrdo. Oloupané překrojte napůl, žloutky opatrně vyndejte a dejte do mísy. Přidejte sýr, zakysanou smetanu, špetku soli a našlehejte. Na servírovací talíř dejte dresink. Bílky naplňte pomocí cukrářské zdobičky s ozdobným nástavcem krémem ze
žloutků. Vejce posypte pažitkou, přizdobte kousky rajčete a řeřichou.

SALÁT ZE DVOU DRUHŮ ČOČKY

Ilustrační foto.Suroviny na maso:
250 g červené čočky, 250 g zelené čočky, jarní cibulka, 1 větší paprika, balzamikový ocet, olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Oba druhy čočky uvařte doměkka, papriku a cibulku nakrájejte na drobné kostičky. Všechny suroviny smíchejte a ochuťte balzamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

JIDÁŠE

Suroviny na maso:
60 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (12%), 40 g droždí, 2 žloutky, 150 změklého másla, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce na potření, med na pokapání
Postup:
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrt hodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citrónovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto – pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyválejte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Ještě horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

BERÁNEK S JABLKY A MEDEM

Suroviny na maso:
180 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 3 vejce, 170 g čerstvého rozehřátého másla, 1 lžíce medu, 1 prášek do pečiva, 5 ks středně velkých jablek, lžíce rumu, špetka skořice, forma na pečení beránka, plátek másla na vymazání formy, jemná strouhanka na vysypání
Postup:
Do mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, ovoňte špetkou skořice a oslaďte cukrem. Přidejte 3 vejce, rozpuštěné máslo s medem, rum a společně s nastrouhanými jablky na struhadle s velkými slzičkami vařečkou umíchejte polotuhé lité těsto. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte jemnou strouhankou. Pečte při 180 °C 40 až 45 minut. Do těsta můžete přidat i rozinky a oříšky.

VELIKONOČNÍ KYNUTÝ COP

Ilustrační foto.Suroviny na maso:
300 g polohrubé mouky, 30 g čerstvých kvasnic, 100 g krupicového cukru, 100 ml mléka, 100 g másla, 2 vejce, špetka soli, 50 g mandlových lupínků, hrst rozinek namočených v rumu, 1 vejce na potření
Postup:
Do poloviny množství vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte 1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zbytek prosáté mouky smíchejte s cukrem a špetkou soli. Poté přidejte vejce, kvásek, vlažné mléko a za pomoci rozpuštěného másla vypracujte těsto. V přikryté míse nechte ještě asi 45 minut kynout a poté těsto přeneste na pomoučený vál a zapracujte rozinky. Těsto rozválejte, rozdělte na tři části, ze kterých vytvarujte stejně dlouhé prameny a zapleťte je do copu. Ten spojte jako věneček. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlovými plátky. Před samotným pečením nechte ještě 20 minut dokynout na plechu. Pečte při 180 °C asi 40 minut.

KOLÁČ SE ŠPENÁTEM A VEJCI

Ilustrační foto.Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky, špetka soli, 100 g másla, 100 g měkkého tvarohu, 2 vejce (1 na potření), máslo na vymazání formy
Suroviny na náplň:
15 vajec, 300 g brambor, 250 g zakysané smetany, 100 ml sladké smetany, vejce, 250 g mraženého listového špenátu, mletý černý pepř
Postup:
Z mouky, soli, másla, tvarohu a vejce vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici. Vejce uvařte natvrdo. Uvařené brambory nastrouhejte najemno, smíchejte s oběma druhy smetany, vajíčkem a rozmraženým špenátem. Ze 2/3 těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do vymazané koláčové formy. Na něj pak rozprostřete směs a rozložte vejce. Zakryjte plátem těsta, potřete vejcem a propíchejte. Zapékejte asi 50 minut při 180 °C.

KŮZLEČÍ RAGÚ

Suroviny:
2 přední kůzlečí nohy, 200 g mrkve, 200 g celeru, 2 cibule, 6 stroužků česneku, trocha soli, trocha pepře, 6 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu, 400 ml bílého vína, tymián, rozmarýn, 1/2 l zeleninového vývaru, worcestrová a sójová omáčka, 100 g slaniny, olej
Postup:
Maso prošpikujte slaninou a česnekem, osolte, opepřete, obalte v tymiánu a rozsekaném rozmarýnu a vložte do mísy. Zakapejte směsí oleje, sójové omáčky a worcestru, promněte a nechte v chladnu do druhého dne odležet. Pokrájejte zeleninu a cibuli. Na rozpáleném oleji osmahněte maso prudce z obou stran, pak ho vyjměte a na téže pánvi osmažte zeleninu. S kořením přeložte do pekáčku, podlijte vývarem a duste asi 40 minut. Poté odklopte pokličku, podlijte vínem a nechte dopéct doměkka.