Jedná se o naši odrůdu kuchyňské cibule Globo, která patří mezi salátové odrůdy s velmi jemnou chutí a může dosáhnout hmotnosti 500 až 1500 g. Pro svůj vývoj a především dosažení velkých rozměrů potřebuje delší vegetační dobu a vzhledem ke svému španělskému původu klade vyšší nároky na teplotu.

Do každé výsevní nádobky vysejte pouze několik semínek poměrně daleko od sebe, aby si vzešlé rostlinky vzájemně nekonkurovaly a také, aby manipulace při rozsazování byla co nejjednodušší.

Při hustém výsevu dochází většinou k poškození kořínků, v okamžiku, kdy se jednotlivé rostlinky dostávají od sebe. Stanoviště pro pěstování mladých rostlinek musí být světlé a až do stadia dvou listů postačí teplota kolem 15 °C.

Poté stačí teploty nižší kolem 12 °C. Vyplatí se i dostatečné umělé osvětlení. Samozřejmě jsou u odrůdy Globo možné i pozdější výsevy, případně přímo do záhonu, ale cibule již dosáhnou podstatně menší hmotnosti.

Kde se jí daří

Cibule má specifické nároky na pěstování. Vyžaduje především slunnou polohu a záhřevné půdy, z nichž pak mívá jemnou a nasládlou chuť. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách krkatí, hůře vyzrává a podléhá chorobám. Nedaří se jí příliš ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává.

Ze živin cibule vyžaduje především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva by se měla používat opatrně, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a cibule je při uskladnění méně trvanlivá.

LUDMILA DUŠKOVÁ