Borůvky kanadské neboli velkoplodé mohou být nejen zdrojem sladkého ovoce, ale také ozdobou vaší zahrady. Jejich keře dorůstají až do výšky dva metry, takže si z nich můžete vybudovat živý „jedlý“ plot, který vás potěší na jaře zelenými a na podzim nádherně červeno-zlatými listy, něžnými bílými kvítky a samozřejmě velkou a bohatou úrodou borůvek.

Snadné pěstování

Borůvky jsou poměrně vděčné a s jejich pěstováním nejsou skoro žádné komplikace, pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel.

Ideální půda pro pěstování borůvek má pH 3,5 až 4,5, to znamená půda s velmi kyselou reakcí, nejlépe silně písčitá, s velkým obsahem humusu. Takové podmínky nejlépe splňuje rašelina. Pozor ale, protože na druhou stranu je rašelina chudá na živiny, je důležité je borůvkám uměle dodávat. V řadě zahradnictví či hobbymarketů zakoupíte už hotový substrát pro borůvky, který splňuje přesně jejich potřeby.

Budete-li pěstovat borůvky na zahradě, vykopejte jámu asi 50 cm hlubokou a 1 m širokou a vyložte ji fólií. Tím zamezíte kontaktu s okolní, často vápenitou půdou. Pokud pěstujete borůvky v kontejneru na terase či balkoně, máte ušetřenou práci. Do půdy přidejte například kůru nebo piliny z jehličnatých stromů, které mohou kyselost zeminy zvýšit.

Borůvky vysaďte co nejdříve (březen a duben jsou ideální měsíce), k sadbě kupujte sazenice 2-3 roky staré, aby byly dostatečně vyvinuté a do podzimu stihly dobře zakořenit. Keříky mají mělký kořenový systém, takže je vysazujte téměř zároveň s půdou. Ideálním stanovištěm je slunné místo, může být i polostín, ale pak je potřeba očekávat i nižší úrodu. Půdu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou.

Správné hnojení

Rostliny vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení. Ale dbejte na to, aby hnojiva neobsahovala chlor nebo vápno, protože tyto prvky jsou pro borůvky doslova jed. Nejvhodnější jsou tekutá hnojiva, určená přímo pro kanadské borůvky, nebo ta pro rododendrony. V prvním roce ale borůvky nehnojíme, protože kořeny jsou citlivé a hnojení by je mohlo poškodit. Rovněž je důležitá pravidelná zálivka, nejvhodnější je dešťová voda, naopak nevhodná je kvůli chloru voda z vodovodu.

Jak je to s plodivostí?

Borůvky patří k dlouhověkým keřům, mohou se dožívat od 30 do 60 let, proto pokud se o ně budete dobře starat, můžete se z jejich úrody těšit dlouho. Začínají plodit ve třetím roce života. Z jednoho keře je možné v nejproduktivnějších letech sklidit 2,5-6 kg borůvek.

Kterou odrůdu zvolit?

Výběr odrůdy je důležitý, protože jednotlivé rostliny se od sebe liší velikostí keřů i plodů.

Rané odrůdy: Earliblue, Duke, Patriot nebo Chandler mají velké plody, chuťově výborné, Reka je velmi odolná proti mrazům a její plody nejvíce připomínají lesní borůvky.

Středně rané: Bluecrop, Blueray nebo Bluejay

Pozdní odrůdy: Berkeley, Herbert, Jersey nebo Liberty

Doporučujeme zasadit více odrůd, borůvky se totiž opylují pylem jiné odrůdy, díky tomu budeme mít větší plody a vyšší úrodu v průběhu vícero týdnů.