V letošním roce jsou ve fondu na půjčky připraveny dva miliony korun, další milion je na dotace, které mohou lidé žádat na malé čistírny odpadních vod či kanalizační přípojky. Tři čtvrtě korun vyčlenili zastupitelé na opravy nemovitostí v městské památkové zóně, doplnila Hozová. Celkově je podle ní ve fondu více než deset milionů korun.

Na opravy bytů a domů půjčuje jablonecká radnice už přes 20 let. O půjčky mohou žádat fyzické i právnické osoby, které vlastní obytné domy na území města. Peníze lze použít i na modernizaci výtahů nebo kanalizace, zateplení budov a střech. Zájemci mají možnost získat půjčku i pokud se chtějí připojit na centrální systém vytápění ve městě.

Půjčky s tří až sedmiletou splatností jsou úročeny 2,1 procenta, u některých půjček je úrok jen dvouprocentní. Ještě v roce 2013 byl úrok šestiprocentní. "V roce 2013 jsme snižovali úrokové sazby poprvé a počet zájemců o půjčky značně vzrostl, vloni jsme tento model zopakovali. Máme zájem na tom, aby lidé své nemovitosti zvelebovali, proto jim tuto možnost nabízíme," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Od roku 2013 poskytuje Jablonec z fondu také dotace na čistírny odpadních vod a kanalizační přípojky. Zatím rozdělila radnice bezmála tři miliony korun na 52 projektů. Zatímco příjem žádostí o půjčky na zlepšení bydlení v pondělí skončil, o dotace na čistírny je možné žádat až do konce října. Majitelé rodinných i bytových domů mohou od města získat dotaci až 50.000 korun na byt, další peníze si ale mohou výhodně půjčit.