Speciální suroviny

Budete ovšem potřebovat hodně speciálních ingrediencí. Co to například je? „K základním ingrediencím thajské kuchyně patří kokosové mléko a rybí omáčka. Ta je opravdu důležitá a dává se téměř do všeho. Nepleťte si ji s ústřicovou omáčkou, to je úplně něco jiného. Rybí omáčka jsou nasolené ančovičky, které se nechávají kvasit v sudu velmi dlouhou dobu, třeba i rok," říká Olga Pavlíková, která je šéfkuchařkou restaurace Sushi Time a zároveň vede kurzy vaření Thajské kuchyně v Chefparade.

„Budete potřebovat také bylinky. Hojně využijete koriandr. Použít můžete český nebo thajský, který je dlouholistý a mnohem aromatičtější. Hodně se do thajských pokrmů dává citronová tráva, třeba do polévek nebo do omáček. Další typickou surovinou jsou limetkové listy, které můžete koupit sušené, nebo mražené. Ty jsou rozhodně lepší. Často se též používá kořen galangal. Je podobný zázvoru, kterým se dá případně nahradit. Typické jsou různé pasty. Kupují se již hotové, ale většinou se dají vyrobit i doma. Jsou to zejména karipasty, základní je červené kari, zelené kari, žluté kari či masaman kari (nasládlá chuť). Dále se používají pasty na polévku, zejména Tom Yum pasta. Jako poslední typickou surovinu bych uvedla tamarind. To jsou sušené kyselé plody, které se rozvaří s cukrem a trochou soli na omáčku. Ta se pak dává do nudlí pad thai," uvádí Olga Pavlíková.

Kde je seženete

Dostali jste chuť ohromit známé netradičním thajským receptem? Suroviny najdete v oddělení mezinárodní kuchyně v některých řetězcích, ve vietnamských prodejnách a nebo v e-shopu na internetu.

POLÉVKA TOM YUM

Ilustrační foto.

Suroviny:
200 g krevet, 1 lžíce pasty Tom Yum, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 l zeleninového vývaru, 3 limetkové lístky, 50 g galangalu či zázvoru, 1 ks citronové trávy (nejí se), rybí omáčka dle chuti, 3 čerstvé chilli papričky, 2 červené cibule, 100 g rajčat, limetka nebo citron dle chuti, 200 g žampionů, cukr dle chuti, svazek koriandru

Postup:
Cibuli nakrájejte na tenké půlkolečka a rajčata na asi dva cm velké klínky. Galangal (lze nahradit zázvorem) nakrájejte na tenká kolečka (neloupejte). Citronovou trávu rozkrojte na tři části a lehce pobouchejte, aby pustila aroma. Limetkové lístky ponechte vcelku. Žampiony nakrájejte na čtvrtky. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme Tom yum pastu. Když pasta zvláční a voní, přidejte cibuli, vše jen krátce zarestujte a zalijte vývarem. Přidejte citrónovou trávu, galangal či zázvor a limetkové listy. Pokud máte neloupané krevety, přidejte je v tuto chvíli. Po krátkém zavaření přidejte rajčata a žampiony. Polévku dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetkovou šťávou, těsně před podáváním přidejte koriandr.

Tip:
Kdo nemá rád pikantní jídla, může do ní na závěr přidat trochu kokosového mléka, které ji zjemní.

KUŘE NA ZELENÉM KARI

Ilustrační foto.

Suroviny:
1 kg kuřecích prsou, 1 lžíce zelené kari pasty, 1 až 2 lžíce oleje, 400 ml kokosového mléka, rybí omáčka, cukr, lilek a cuketa, 50 g bambusovych vyhonků, 1 menší zelená paprika, čerstvě vymačkaná limetková šťáva

Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, zeleninu na větší kostky. V hrnci nebo na woku na malém množství oleje opražte kari pastu, přidejte kuřecí maso a až se zatáhne, zalijte kokosovým mlékem. Nechte povařit. Přidejte zeleninu a ochuťte cukrem, rybí omáčkou a šťávou z limetky. Chvilku povařte, ale jen tak aby zůstala zelenina křupavá. Podávejte s jasmínovou rýží.

Denisa Haveldová