Napadené hrozny během zrání praskají, někdy se vytváří povlak na listech. Svojí razancí dokáže způsobit škody stejné a často i větší než obávaná plíseň révová.

Houba přezimuje myceliem v pupenech. Na jaře prorůstá nové letorosty a je zdrojem konidií, které se dále šíří. Mycelium odolává mrazům do -16 °C. První konidie se tvoří od doby čtyř týdnů po vyrašení. Choroba se nejvíce šíří za vyšších teplot 24 až 28 °C a vyšší relativní vlhkosti 70 až 95 procent. Nejmasivnější je šíření infekce v průběhu července.

Na letorostech, listech, květenstvích a hroznech se tvoří bělavé moučnaté povlaky podhoubí parazitické houby. Postižená pletiva šednou a dochází k jejich deformacím. Květenství sprchávají a mladé bobule zasychají, praskají a dochází k jejich vyhřeznutí. Letorosty jsou kratší s tmavými skvrnami.

U porostů s pravidelným výskytem padlí je třeba začít s ochranou již ve fázi pěti až šesti listů a do květu provést dvě ošetření. U středně náchylných porostů se doporučuje těsně před květem jeden postřik. Po odkvětu se provádí ošetření v závislosti na podmínkách šíření a náchylnosti odrůd v intervalu sedm až 14 dní až do fáze zaměkání.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik

JAN KOPŘIVA