Bylinkové čaje posílí mysl, odstraní bolesti hlavy a kloubů, jsou dobré i při nachlazení. Jejich pozitivní působení je využíváno i v aromaterapii a při relaxačních koupelích. Bylinek se nemusíte vzdávat ani v zimě. Doma je zvládne pěstovat úplně každý, a to po celý rok.

V zimním období rozlišujeme dva způsoby pěstování, prvním je rychlení, kdy z rostlinky získáme skutečně maximum, ale zpravidla ji vyčerpáme a na jaře se s ní budeme muset rozloučit. Druhou možností je nechat bylinku odpočívat, zalévat ji méně než při rychleném růstu a těšit se z ní až na jaře.

Ideální pro přezimování většiny bylinek je teplota kolem 10 až 15 °C. V každém případě musíte pamatovat na to, že i tyto rostliny potřebují ke svému životu světlo. Pěstovat je proto s úspěchem můžete třeba na okenním parapetu.

Nezapomeňte také na pravidelnou zálivku, ta je u přezimujících bylinek nižší, u rychlených pak standardní. K domácímu pěstování se hodí i následující bylinky:

ŠALVĚJ

Šalvěj obsahuje velké množství silic, je zdrojem hořčin, tříslovin a vitaminu C. Šalvěj potlačuje potivost a působí jako dezinfekce, proto je využívána při zánětech v ústní dutině. Zmírňuje i kašel a díky své vůni je hojně využívána v kosmetice a potravinářství.

Bývá součástí zubních past, koupelových solí, ale i žvýkaček. Odvary z ní pomohou zbavit se lupů. V kuchyni se používá na ryby či do nádivek. Vhodná je v kombinaci s tučnými masy, neboť napomáhá zažívání. Je ale zcela nevhodná pro těhotné a kojící ženy, neboť může vyvolat stahy dělohy a snížit produkci mateřského mléka.

ROZMARÝN

Jedna z mála bylinek, které zvyšují krevní tlak. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, zvyšuje koncentraci a celkově posiluje. Rozmarýnový čaj má močopudné účinky a napomáhá i pocení. Je zvláště vhodný pro ženy s poruchami menstruačního cyklu. Jako olej či tinktura je vhodný také k vnějšímu použití, neboť napomáhá uvolnit ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby.

Známý je i v aromaterapii, protože zmírňuje bolesti hlavy. Můžete ho přidávat do polévek, zeleninových jídel, k sýrům či masům. Ve větší míře by neměl být součástí jídelníčku dětí do pěti let ani těhotných a kojících žen.

MAJORÁNKA

V české kuchyni hojně užívaná bylinka, která obsahuje třísloviny, hořčiny a silici. Zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím podporuje trávení. Má uklidňující protikřečové účinky, v nadměrných dávkách může působit až lehce omamně.

Přidává se do sirupů i mastí a pomáhá proti nadýmání. Při astmatu se doporučuje její inhalace. Majoránková koupel posiluje nervy.

MATEŘÍDOUŠKA

Mateřídouška má uklidňující účinky, nálev z ní je proto vhodné pít před spaním. Také snižuje svalové napětí a zmírňuje koliky a nadýmání.

Kvetoucí nať je vhodná při nachlazení a žaludečních potížích.

Domácí tinktura

Příprava: Uzavíratelnou nádobu naplňte bylinkami, které zalijte 40% alkoholem. Skladujte na teplém a suchém místě a občas protřepte. Po 14 dnech přeceďte. Skladujte v lednici.

Použití: Je vhodná k obkladům či masážím, můžete ji přidat také do čaje.

(fuk)