Sklízíme ji podle potřeby seřezáváním natě. Obecně platí: čím je u pažitky pevnější poupě, tím je kvalitnější. Je-li květ zcela otevřený, je pažitka přezrálá a k jídlu se tolik nehodí.

Pažitka je plodinou dru- hé trati a může vytrvat na stanovišti několik let. Vyžaduje záhřevné polohy a kypré hlinitopísčité půdy bohaté na humus.

Osivo vyséváme od března do srpna mělce do hnízd. Můžeme též předpěstovat sadbu z výsevu (únor až duben), s výsadbou od dubna do května po 20 rostlinách do hnízda. Pěstební spon je 20 krát 20, to je 250 hnízd na deset metrů čtverečních, nebo řádky vzdálené od sebe 30 centimetrů.

K rychlení používáme trsy vyryté na podzim, které se po kratším promrznutí přenášejí do skleníku.

Česneko-pažitka se vyznačuje velmi zajímavou jemnou chutí pažitky s příchutí česneku. Konzumuje se v syrovém stavu, nejlépe čerstvě utržená. Vhodná je především na dochucení tvarohových a sýrových pomazánek.

Rostliny je možné velmi dobře pěstovat i na balkonech jako součást bylinkových hrnců či jiných pěstebních nádob.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik

LUDMILA DUŠKOVÁ