Dobrý den, máme osmiletého pudla. Poslední rok bývá večer strašně nevrlý. Jakmile se někdo pohne, okamžitě vyletí, vrčí a štěká.  Nebo mi ukradne třeba kapesník a se štěkáním s ním letí do boudy, kterou má v obýváku, a tam hodinu vrčí. Dříve to nedělal. Přes den je bez problému.

Na prvním místě doporučuji návštěvu specialisty-neurologa pro vyloučení onemocnění nervové soustavy. I když mi to ve vašem případě připadá nepravděpodobné, je dobré tam začít.

Spíše však půjde o problém, který by měl řešit odborník na poruchy chování zvířat (etolog). Mám pocit, že se jedná o kombinaci fobie ze tmy a přenesené agrese. Důležité je stanovit příčinu.

Dobrý etolog nikdy neslíbí snadné řešení  problému prostřednictvím  léku. Bude to běh na dlouhou trať, vaše rodina hlavně bude muset začít pracovat se psem pod dozorem odborníka. Nikdy nefungují převýchovy, kdy instruktor slibuje nápravu psa bez vaší účasti.

Zpravidla se zanedlouho problém vrátí, protože se nepodařilo vyřešit příčinu. Důležité je, abyste se vy naučili se psem pracovat. Jako neurologa bych doporučil Dr. Hanuše  Velebného. Z etologů Dr. Hanu Žertovou, či Rudolfa Desenského.

MVDr. Martin Daníček, AA-Vet veterinární nemocnice